Годината е 269-та. Рим, по времето на имератор Клавдий II. От година в империята е издаден указ за забрана на младите мъже да встъпват в брак, защото това ги отклонява от военната им служба. Бракосъчетанията не само са забранени, но се наказват с тъмница и смърт… Легендата обаче разказва за един свещеник, Валентин. Единственият в империята, който се осмелявал да бракосъчетава, макар и тайно, младите влюбени двойки. Единственият в империята, който давал шанс на младите влюбени за семейство и брачно щастие.

Присъдата застига Валентин: да се пребие, изтезава и да се му се отреже главата. Но и любовта го застига, макар и заедно със смъртта. В тъмницата Валентин среща младата дъщеря на тъмничаря, която идвала при него в края на деня – след мъченията и изтезанията, за да си говорят. На нея той написал първата любовна картичка и я подписал “твой Валентин” – израз, който всички влюбени използват и до днес, когато си изпращат любовни писма или картички – валентинки. Валентин е обезглавен на 14 февруари 269 г. През 469 г. папа Юлий обявява тази дата за празник на любовта.

Твърди се, че историята на свети Валентин е просто легенда, но историческите данни към нея са потвърдени, също и фактът, че този човек наистина е съществувал. Това сякаш дава нов, различен и много по-дълбок смисъл на празника. Или поне за мен винаги е било така. Обичам деня на св. Валентин, харесвам този ден и като ден на влюбените, освен като традиционния си за нас Трифон Зарезан.

Не намирам конфликт в това да празнувам и двата празника заедно – единият иска вино, другият шоколад. Перфектната комбинация. И винаги се старая да отбележа този ден по някакъв начин, защото любовта, във всичките й форми, дава смисъл и полет в нашия живот. Без нея нищо от нещата, които правим, няма да имат истинско значение.

Мисля също, че няма същество – земно или извънземно, което да отрече асоциацията: любов = шоколад. Така че за този толкова специален ден –  шоколад. При това по собствена рецепта,  защото празникът е важен, усилията трябва да си заслужават.

Сурови трюфели с лешници и шоколад за свети Валентин

Съдейки по факта, че има един милиард рецепти за шоколадови трюфели, мисля че са любими на много хора. Като техника не са сложни за изпълнение, но като рецепти могат да стигнат до космоса и да не се върнат обратно. Моята не искам да бъде такава. Моята искам да бъде лесна, с достъпни продукти от магазина и вкусна. Вкусна преди всичко. И понеже е за свети Валентин, затова с лешници и шоколад. И понеже искам да пазя фигура – сурова, без печене, варене и без глутен.

Рецептата

 • 200 г сурови орехи
 • 100 г белени сурови лешници
 • 25 г сурово какао на прах, пресято
 • 80 г какаово масло
 • 20 г кокосово масло*
 • 75-90 г мед, според това колко сладко искаш
 • 25 г кафява захар**
 • 1 сл ром
 • 1/3 чаена лъжица ванилия на прах

* Кокосовото масло не е задължително тук, но то прави вкуса малко по-мек, както млякото прави шоколада по-фин. Ако го вадиш от рецептата, замени го с друго – например от гроздови семки или какаово.

** Понеже често ме питат защо смесвам два вида подсладителя, нека кажа и сега. Кафявата захар за мен е парфюм, не подсладител – ползвам я като подправка, заради изключително специфичния аромат и особен вкус. Ако не я обичаш, увеличи си меда до 100-110 г и сложи 1/3 чл подправка, която обичаш – може би махалеб? канела?

Начин на приготвяне на тестото

Като цяло трюфелите стават сравнително бързо и има малко чинии да се мият след това, вероятно за това са толкова любими на толкова хора. Пък и са вкусни, извън съмнение.

 1. Първо, защото става най-бавно, слагам на пара двата вида масла – какаовото и кокосовото, меда и захарта да се топят. Бъркам от време на време със силиконова шпатула, докато се смесят. По повод на водната баня за шоколад, както и преди съм писала, не бива купата, която съдържа шоколада (в нашия случай какаовото масло – ключовата съставка на шоколада) да се докосва до врялата вода, а само до нейната пара. Така че на котлона си устройвам една тенджера с вода, една решетка върху нея и чак тогава купата с маслата за топене. Става една идея по-бавно, но Гордън Разми го практикува и аз нямам никакво намерение да оспорвам трите му Мишелин звезди по повод на готвене с шоколад, или въобще по какъвто и да било друг повод, свързан с готвенето (а и ругаенето).
 2. Докато маслата се топят, смилам лешниците и орехите на фино брашно с помощта на кухненско ренде – нищо модерно, онова старото дето се застопорява за ръба на масата, ръчното, което никога не отказва да работи. Искам гладка и равна консистенция, без нито една бучица в нея, затова първо докарвам ядките до ситен прах с помощта на рендето.
 3. В робот слагам финото брашно от ядки и сипвам какаото на прах, пускам да работи докато сухите съставки се смесят.
 4. Вдигам топлата смес с маслата, меда и захарта от котлона, сипвам я при брашната в робота и бъркам на пълни обороти докато стане хомогенно тесто.
 5. Докато работи роботът, през отвора в капака, сипвам ванилията и рома. Оставям на пълни обороти още малко и го спирам.
 6. Разгъвам фолио и изсипвам сместа в него, внимателно увивам и правя на руло. Пъхам рулото във фризера, докато ми дойде музата за самите трюфели. Това може да е след два часа, или след два дена. Когато…

Трюфелите

Когато ми дойде музата да въртя и овалвам топчета, вадя тестото от фризера да омекне малко докато се мотам с другите приготвления. Приготвям си нещата, с които искам да овалвам бонбоните. Аз си избрах шоколад, рендосани лешници и какао, но в други случаи сме ползвали брашно от цвекло, зелен чай и каквото ти хрумне.

На снимките виждаш:

 • Трюфели с шоколадова глазура. На пара слагам да се топи шоколад, в тази рецепта ползвах три вида готови – черен, млечен и бял, макар че трюфелите с белия шоколад така и не стигнаха до снимките. По около 80 г от всеки, в отделна метална купичка.
 • Трюфели с цял лешник в центъра. Докато се топи шоколадът вадя почистени лешникови ядки, които искам да сложа във вътрешността на всеки трюфел.
 • Трюфели с брашно от лешници. На кухненското ренде смилам с по-едрата приставка една шепа лешници, това брашно ще използвам, за да овалвам в него част от трюфелите. Сипвам брашното в дълбока чиния, като за супа.
 • Трюфели с какао на прах. Отново в дълбока чиния пресявам какао на прах.

Предвид склонността ми към математика и ред, аз измервам цялото тесто и определям грамажа на единичен бонбон в зависимост от това колко броя искам да получа. В случая стана така, че реших по 15 г от сместа ще са достатъчни за един трюфел. Ти може да решиш друго. Хората, които ме познават няма да се учудят, че меря всеки отделен бонбон по грамаж на кантар. Знаят си ми лудостта…

 1. Слагам латексови ръкавици, които ще предпазят топлината от ръцете ми и няма да позволят на маслото в тестото да се топи докато правя топчетата.
 2. На дървена дъска разполагам тестото, оформено като руло, режа парче от него с дългия тънък и остър нож и меря грамажа на отрезаното парче, за да получа това, което съм си наумила.
 3. Ако тестото е все още твърде ледено го омесвам за кратко и слагам цял лешник по средата.
 4. Опитвам се да направя възможно най-симетричното топче, като го въртя в дланите.
 5. Разполагам на тава с хартия за печене.
 6. Когато всичките ми трюфели са готови и подредени в тавата, сменям латексовите ръкавици с нови, защото тези вече са твърде изцапани.
 7. Овалвам няколко бонбона в брашното с лешници, няколко в какаото на прах, няколко оставям така както са, за да ги потопя в шоколад.
 8. От котлона вдигам металните купички и поливам част от трюфелите с шоколад, а други ги потапям целите в него – внимателно и бързо, като ги придържам с вилица. Получавам различни видове – едните изцяло шоколадови, другите наполовина шоколадови, едни тъмни, други светли. Както ти хрумне.
 9. Всеки бонбон връщам на мястото му в тавата. Когато всичките са готови ги слагам така с тавата в хладилник, за да се стегне шоколада.
 10. Когато са готови ги пренасям в стъклена съдинка за хладиник и така ги съхранявам, докато им дойде моментът за сервиране.
 11. Сервирам ги студени с горчиво, но ароматно кафе, може и с малко шоколад, просто заради красотата в сервирането.

Това е моят подарък за теб по случай любимия ми свети Валентин. Благодаря за любовта. Пожелавам ти да я срещаш навсякъде в живота си.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация са направени през моя фотоапарат.Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК