Хайде, лятото свърши официално миналата седмица, време е да се върна обратно към реалността, в това число и към моя блог. Малко трудно и със забавен ход се прави тоя преход – от безгрижното лятно безделие към работния режим, ма ей на – докато не се пренеса на Карибите, все така ще бъде явно.

Обичайно моите лета минават под някакъв надслов, за да не е съвсем безгрижна и безделна цялата работа, да се води, че уж съм свършила нещо и аз. Това лято темата беше „готвене, нови рецепти, нови техники, малко напредък в тая област”. Не че не скитосвах по моретата, но между другото сготвих сто неща и се записах и в няколко курса. Два от тях –  мастър класовете на Гордън Рамзи, който по принцип, знаеш, е мой кумир.

И как успях да свържа готвенето с темата за дома, сега ще ме попиташ. Чакай малко, не мърдай никъде.

Та, Гордън Рамзи. Винаги е бил мой кумир, не защото е пълен с мишелин звезди, а защото неговите рецепти сякаш са създадени за мен – толкова много харесвам вкусовете им. Това лято нещата малко се промениха. Досегът с неговото обучение и възможността да го видя този човек в действие, но не само да го видя, а и  да го чуя като преподавател, промени моето отношение към него допълнително.

Удоволствие е да го гледаш в кухнята. Спокоен, в пълен контрол, работи с едно приятно бързо темпо без да бърза и да се тарапани, последователен, внимателен, концентриран, много прецизен. Всичко му се получава с лекота и финес каквато наблюдаваш само при големите майстори. Бил е мой идол преди? Днес е два пъти повече. И защо?

Заради всичко онова, което учиш от него извън рецептата. Заради всички мисли, които никой не е изказал ей тъй на – докато реже лук, а междувременно те имат отношение не само към готвенето, но и към живота.

Прецизност, любопитство, уважение, смелост, творчество. Ако не просто гледаш, но и слушаш достатъчно добре в неговите класове, ще научиш това.

Досега все смятах, че да си майстор в нещо означава да обичаш това което правиш, да знаеш всичко за него и да знаеш как да го направиш. Сега разбирам, че не е само това.  Да си майстор в нещо означава и да си много много прецизен в своята област. Мисля, че прецизността е ключът. С прецизността идва и уважителното отношение към това, което правиш и е фактор за  майсторския краен резултат без значение от областта, в която работим.

Видях тази прецизност в класа на Гордън, беше ми напомняно стотици пъти да не я забравям докато работя, не само с ножа, и някак си между рязането за зеленчуци и меса, аз успях да видя в акъла си всички хора – приятели или колеги, които смятам за изключителни майстори в техните области. Наблюдавала съм ги да работят, но сякаш никога не съм ги виждала. До сега. Мислела съм си, че са просто таланти, че всичко е въпрос на отработени техники, но превъртайки назад из спомените и търсейки общото между тях, виждам изключителната прецизност и фокусирано внимание към всеки изработван от тях детайл. Същата прецизност и концентрация, каквито виждаш у Гордън Рамзи. И вероятно той осъзнава, че това е ключът към неговия майсторлък, защото постоянно ти напомня за нея. „Гледай ме, но и ме чуй!” – с тези думи започва той и със същите думи завършва.

Малката тайна зад големите резултати…

Прецизността изисква време и изисква вътрешно спокойствие. Две неща, които в днешно време са сякаш химерни за постигане. Но когато говорим за време, аз имам една моя си максима, която някак си през годините бързане се оформи сама. Най-бързо свършената работа е спокойно свършената работа.

Опитът ми доказа, че всеки път, когато опитвам да докарам добър резултат с бързане не ми се получава. Ще сбъркам някъде, ще изпусна нещо, ще счупя друго, ще пропусна трето. Вътрешната тревожност, който изживявам, защото си мисля, че нямам време, е причина да не мога да се концентрирам, да извършвам някаква поредица от трескави действия и нищо прецизно. В резултат времето ми за работа се увеличава по две, понякога дори по три, защото върша, проверявам и поправям всичко по няколко пъти, а резултатите не са толкова безупречни. И обратното, всеки път когато се успокоя и работя внимателно и прецизно с фокусирано внимание, темпото ми е добро, общото време е в пъти по-кратко, резултатите – двойно по-добри, и в крайна сметка – майсторски.

Прецизността изисква време, но дава време като краен резултат. Изисква спокойствие на ума, но дава удовлетвореност от резултата, съответно спокойствие, че всичко е наред, дори повече от това.

И всъщност се оказа, че се записах на курсове по готвене през лятото, но се прибрах с формула за майсторство през есента. Формула, която мога да приложа навсякъде в живота и работата си. Виж ти какъв неочакван подарък.

Малката тайна зад големите резултати…

И ето сега стигам до твоя въпрос от началото, какво общо има това с моя блог и неговата тема „създай дом и живот, които обичаш”.

Независимо дали търсиш званието „майстор” или не, истинското удовлетворение за нас идва с него. Ние всички искаме да видим прекрасни резултати от труда си – било то в работата, у дома, в личния си живот. Щастието ни е до голяма степен  свързано с удовлетворението. За неудовлетворения човек торбата с болести е винаги развързана, торбата с щастливи мигове – винаги добре завързана. А тайната всъщност е много проста. Всичко, което се иска от нас е да сме спокойни, прецизни и концентрирани, когато започваме каквото и да било.

Конкретно и в контекста на дома това означава, че ти можеш да постигнеш блестящи, великолепни резултати, да бъдеш щастлива и доволна с тях, но се иска твоето внимание, концентрация и прецизност към всеки детайл. Отдели си необходимото време, потопи се напълно в момента, учи, представяй си, комбинирай предварително преди да изпълниш и ти гарантирам щастлива усмивка, когато видиш резултатите. И всеки път, когато погледнеш към тях отново.

Време е моят блог да се върне онлайн. Така че, добре дошла отново. Сезон 4 започва и този път мисля да плуваме вече в по-дълбоките води.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | Design 101Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК