Ето, че коледните празници сега ще кацнат на прага, за поредна година. И, като всеки път, аз искам да сме готови от рано с голямото, което предстои. Затова по малко да почна да чопля темата за празничните маси. Конкретно днес за покривките. Голямата магия – покривките.

И въпреки, че обвързвам този увод с Коледа, всъщност темата е обща за покривките по различните поводи, че и без поводи. Въобще, какво трябва да имаме предвид, когато избираме покривка за своята маса.

Три неща. От лесното към сложното.

01 | Размерът на масата

Как да избереш правилната покривка за своята маса
Първото, за което трябва да се помисли, е размерът. Затова човек не тръгва на лов за покривки, без да си е взел размер на масата. Трябва да си го знаеш, да си го имаш записан някъде и като те осени вдъхновението за някоя страхотна аранжировка на маса, да не се налага да търчиш към къщи, купувайки пътьом рулетка.

Освен размер на масата, от теб се иска предварително да определиш и колко ще виси покривката от ръба й. А това, вярваш или не, е много, много  ключово.

Колко да виси покривката от ръба на масата?

 • Между 15 и 20 см тогава, когато е за ежедневно ползване;
 • между 35 и 60, когато е за официални поводи – най-често 40 или 60см;
 • до земята, когато е за мега официални поводи или +10 см ако искаш да се разстила по пода.

В снимките горе съм ги наредила така. Първата снимка демонстрира покривка по първата точка, втората снимка – по втората, а дясно двете снимки – по третата.

За ежедневието се приема покривката да виси 20 см, защото така е най-удобно за седящия човек – покривката не стига до стола, а когато седнеш не опира дори в коленете ти. Това ти създава удобство във всекидневието при сядане, ставане, повторно и отново.

Когато поводът е официален или много, ама истински много официален, въпреки затрудненията, които по-дългият ръб на покривката създава при сядане и ставане, е прието да се декорира масата с дълга покривка. Стои по-елегантно, изискано и официално. Предполага се, че за единия път човек ще преживее малкото неудобство колената му да опират покривката.

Аз лично, слагам покривка с  дължина 60 см, дори и поводът да не е официален – просто пием  кафе. Харесва ми. А ако имах градина, нямаше да седна на маса, ако покривката й не виси до земята. Толкова ми харесва.

За да стигнеш до правилната формула, освен размер на маса и дължина на ръба, имаш да предвидиш още и форма. А общо взето е прието така:

 • Правоъгълна маса – правоъгълна покривка.
 • Кръгла маса – кръгла покривка, с някои изключения може и квадратна.
 • Овална маса – овална покривка, хората по етикет изписват, че може и правоъгълна, но аз не съм съгласна с тях, ти – по собствена преценка.
 • Квадратна маса – квадратна покривка.

Извън етикета, хората правят всякакви артистични изпълнения, покривка на ромб с открити краища, две покривки една върху друга с разминаващи се  дължини и ръбове,  къдрици по ръба, всичко е позволено. Но за това няма формула, а аз искам да дам формула.

И ето, вече знаеш размер на маса, знаеш форма, знаеш и поводи, респективно колко ще виси ръба на покривката от ръба на масата. Тогава, вземаш ширината на масата и добавяш дължината на висящата част два пъти към нея. Същото и дължината. Ако покривката е кръгла – добавяш  висящите дължини към диаметъра.

Например, ако имаш маса 80/120 см и решиш, че искаш покривката да виси 60 см от ръба на масата, тогава размерът, който ти е необходим е:

 • Ширина 80 + 2х60 = 200 см
 • Дължина 120 + 2х60 = 240 см

Ако масата ти е кръгла с диаметър 80 см, тогава диаметърът на покривката ти в  горния пример ще бъде 200 см.

И сега неизменните два въпроса:

Какво да правя ако имам разтегателна маса? Тогава имаш два варианта: купуваш две покривки или, когато това е невъзможно, взимаш покривка за по-големия размер.

Какво да правя ако размерът на моята маса не пасва точно на размера покривка? Тогава избери най-близко до това, което си сметнала първоначално за размер. Ако масата ти е наистина нестандартна, може да си ушиеш покривка по поръчка. А ако трябва да се съобразяваш в вече ушит размер, върви към по-големия. По-добре да виси повече, отколкото по-малко.

02 | Материалът на покривката

Как да избереш правилната покривка за своята маса
Сега, тук вече идва голямата сложност, защото истински красивите покривки, ако ще и да са си просто чисто бели, са красиви заради материала си. Когато говорим за стилна маса, говорим само за покривка от памук или лен. Да, мачкат се и трябва да се гладят, но издържат по-дълго време, перат се на по-високи температури и са несъмнено в пъти по-красиви от изкуствените.

Материалът може да бъде и сатениран – за разкош, но винаги гледай да е с гъсто тъкани нишки – за повече тежест на самия плат – пада красиво и стои елегантно.

Тънко тъкано от изкуствен материал? Е, аз го подминавам.

Сложността идва от там, че тези покривки са и с по-високи цени. И ако кажем, че търсиш една покривка – добре, да преживее човек стотина лева, но когато имаш идеи за няколко различно аранжирани цветово маси, тогава става малко трудно и пет покривки вече отиват към петстотин и кусур лева. Но! Никой не казва, че трябва да ги имаш всичките сега накуп. Може да ги имаш една по една в годините. И ако питаш мен, чакането си заслужава.

03 | Цветът на покривката

Как да избереш правилната покривка за своята маса
Това е вече истински голямата сложност. И понеже възможностите тук са стотици, нека въведа някакъв ред.

За официални и мега официални поводи е прието покривките да са едноцветни – бели или кремави, ако много държиш на цвят, то той трябва да е някой мек пастел. Ако държиш на шарки при официални поводи, тогава покривката, която ти трябва е жакардова – като техника позволява платът да има извезани форми от същата нишка, но с по-високо положение – хем са едноцветни, хем имат декоративни форми. Пример за жакард е лилавата покривка в снимката от предишната точка.

За неофициалните поводи покривката може да е всякакъв цвят – в това число едноцветна, жакардова, с щамповани или рисувани мотиви, бродирана, всякаква.

Как да решиш едноцветна или многоцветна в случая с неофициалните поводи, ли? От два фактора.

Първо, от значение е обстановката, в която ще се аранжира масата. Покривката трябва да е съчетана с цветовете в стаята, където ще се ползва. Това е първото важно условие за хармония и красота. Да спазиш стила и цветовете от помещението.

Второ, от цветовете и шарките на чиниите, с които разполагаш.

 • Едноцветни чинии позволяват шарени покривки.
 • Шарени чинии настояват за едноцветни покривки или жакардови.
 • Когато имаш и едноцветни чинии и едноцветна покривка, може да внесеш много цвят чрез салфетки за хранене, цветя, подложни чини, също шарени чаши и тишлайфер.
 • Като цяло, не е невъзможно хем да имаш шарена покривка, хем да имаш шарени чинии. Може, но е много трудно да уцелиш цветове, стил и шарки, че да се съчетаят добре, както е тук с втората снимка вляво – на синята маса. Ако успееш да намериш шарена покривка, която да се съчетава добре с шарените ти чинии, то трябва да се смяташ за истинска късметлийка.

И в заключение, цветът на покривката освен от цветовете в стаята и цветовете на чиниите ти, зависи много и от сезона и повода, които празнуваш. Ако ще е коледна покривка, тя ще е с коледни цветове, но те няма да бъдат подходящи за пролетни или летни маси. Затова, според мен, човек трябва да започне първом с хубава, качествена жакардова бяла покривка от памук или лен – става за всеки повод, петната се чистят лесно с белина, пере се на високи градуси до абсолютен блясък, практически е вечна. Бялата покривка е отличен старт, защото позволява всякакви аранжировки като цветове, може да я сложиш във всяка обстановка, че и сватба да вдигнеш с нея. Когато имаш базата може да си позволиш леко и спокойно по някое време втора покривка с пъстри летни цветове, есенна, пролетна, коледна, всякаква…

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: H&M HomeZara Home | Също и моята галерия в Pinterest Table 101Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК