Поглеждам във витрината на баба ми към едни прекрасни фини чаши на високо тънко столче, с различни цветове, но с еднаква форма – подобна на коктейлна.

– За какво са тея чаши, бе бабо? – питам аз, защото не вярвам да са размятали коктейли по нейно време.
– За вино.
– Ехм, а за какво вино – бяло, червено, шампанско, розе? – аз недоумявам нейното невежество.
– Как за какво вино? За всякакво вино! – тя недоумява моето невежество.

Съвременните теории, обаче, не работят така. Днес на пазара има един милиард вида чаши за вино. А аз, като всяка уважаваща себе си жена, която иска да бъде в тон с новото време и неговите изисквания, не веднъж ми се е приисквало да имам поне половината от всички видени красиви форми на чаши за вино… И имение, разбира се – да ги съхранявам.

Но нужно ли е това? Има ли смисъл да пием различното вино в различни чаши? Или и витрината на баба ми ще свърши работа?

Вкусът на виното зависи ли от формата на чашата?

Маркетингов трик ли е това твърдение или е истина?

Как да избереш правилните чаши за вино
Всъщност целият хаос на формите тръгва през 1986 година, когато 10-то поколение австрийски майстор на фино стъкло Георг Ридъл (Georg Riedel) излиза с една, ама не каква да е линия от кристални чаши за вино. Линията съдържа толкова много и различни форми, че създава смут на пазара, който до тогава, също като баба ми, възприема една единствена чаша за независимо какво вино. За да докаже своята теория, че виното променя вкуса си според чашата и да отхвърли нападките, че разпространява подобно твърдение с умисъл за доброто си финансово състояние, Ридъл започва да организира партита за тестване на винени чаши! Оказал се прав. Дори неспециалисти можели да доловят осезаемата разлика във вкуса.

Виното може да променя вкуса си според чашата, в която е сервирано. И въпреки, че Ридъл е награден с титлата „мъж на годината” заради този си принос към винения свят, учените не се оставят така лековерно да им се втълпяват идеи. Разбира се, биха приели това становище, ако тестовете бяха провеждани в извънземно оборудвани лаборатории от полуподивели гении-социопати в бели престилки, които изписват тонове химически формули. А, да си признаем, съмнителните партита на Ридъл, макар и с хиляди „субекти на изследване“, не са точно най-достоверният начин да докажеш едно твърдение, над което е надвиснала зловеща сянка с дъх на финансова изгода.

През февруари 2015 година група японски медици публикуват научното доказателство, че формата има значение. За изследванията си те изграждат специална камера, която заснема количествата етанолни изпарения, които напускат отвора на винената чаша. По този начин те успяват да опишат как ароматните съставки на виното, навлизат в носа. В експеримента си анализират различни чаши, както за вино, така и за коктейл с различна широчина на отвора от 60-80 мм и установяват, че най-добра презентация на винените аромати предлага добре познатата ни „тумбеста” чаша.

Също е важно да се отбележи, че  количеството вино, което се налива в чашата има отношение към разстоянието от горния слой на течността до носа,  респективно влияе на вкусовите характеристики на виното и на това кои аромати ще усетим първо.

И сега логичният въпрос, но защо толкова много чаши за вино? Заради различните типове и характеристики на виното.

Добре, но нужно ли е да поддържаме 200 различни вида чаши? Еми не, едва ли пием 200 различни вида вина в ежедневието си. Най-доброто, което можем да направим е да изберем нашите любими вина и да подберем чашите си според собствения си вкус.

Но кои точно чаши са  правилните чаши?

Как да избереш правилните чаши за вино
Въпреки че има милиони форми за винени чаши, правилната форма всъщност е една – типичната, добра позната ни винена чаша с тумбеста форма, леко стесняваща се към горния ръб.

И ето ги, 7 доказани форми, които работят превъзходно с указаните вина според техните основни характеристики, без оглед на марката. Мисля, че са ни повече от достатъчно.

Чаши за бяло вино

Как да избереш правилните чаши за вино
Бялото вино като правило се сервира в по-малки чаши. Целта им е:

  • да запазят ароматите;
  • да поддържат по-ниската температура по-дълго време;
  • да осигурят повече аромати.

Чаши за червено вино

Как да избереш правилните чаши за вино
Червеното вино като правило се сервира в по-големи чаши. Целта им е:

  • да доставят повече ароматни съставки;
  • да осигурят по-голяма площ на изпарение на етанола;
  • да омекотят вкуса на виното, чрез по-широкия отвор.

Чаши за специални вина

Мисля, че е добре да имаме у дома чаши за шампанско (пенливо вино) и десертно вино. Въпреки, че чашите за десертно вино могат да изпълнят каталог с 200 страници, отново най-подходящите форми са следните.

Как да избереш правилните чаши за виноИ един трик, който ще ти хареса

Преди да кажа „и в заключение“, искам да споделя един трик. Знаеш ли, че в някои хай-енд заведения сервират кафето в предварително затоплени винени чаши? Вече знаеш защо го правят и вече може да приложиш този трик у дома с някои твои хай-енд гости. О йе!

Ето, и в заключение, не мога да не отнеса въпросите с винените чаши към темата за миксирани и съчетани сервизи и миксирани и съчетани чаши барабар с тях, на която както знаеш, аз съм горещ почитател, теоретик и практик. Какво правим с нашия миксиран и съчетан сервиз, ако трябва да се съобразяваме със специфичните форми на винените чаши, при това и да ги обвържем с конкретни видове вино? Нищо не правим, инак мозъците ни ще експлодират, а производителите на чаши ще ни забранят достъп до магазините си. Съчетаваме си микса както си му е редът, слагаме си правилните винени чаши, нищо че са еднакви и се наслаждаваме на вечерта. Съгласна?

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: crateandbarrel.com

Рисунки: winefolly.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК