Ето, дойде си пролетта, аз вече почвам да търся място да се отърва от пухените килими, зимните одеяла и да извадя букетите с пролетни цветя от склада на тавана. А темата за пролетта в моя блог, всъщност, беше официално открита с писмото на Мира и ето какво написа тя:

Скъпа Вероник,

Чета блога ти с голям интерес, особено статиите за подредба на маса.

С идването на пролетта и хубавото време идва и времето на неделните пикници. В тази връзка бих искала да организирам един незабравим пикник като от „картинките“. Проблемът е, че не знам от къде да започна. Кое трябва да избера първо – храната, украсата, цветовете или стила?! Също така трябва да взема под внимание и наличната посуда. За щастие (или не) разполагам с голям набор от бурканчета, вилички, чинийки, кърпи и т.н. в различни стилове, което допълнително усложнява ситуацията.

С удоволствие бих чула съветите ти относно организирането на един незабравим пикник.

Поздрави,
Мира

Привет и на теб, Мира, благодаря за това страхотно писмо! Аз също много обичам пикниците и съм много въодушевена да пиша по този въпрос.

Генерално си мисля, че пикниците ги организираме с цел да създадем един незабравим вълшебен момент със семейтвото или приятелите, нещо по-така, извън стандарта на ежедневието. Та, имено по отношение на незабравимите спомени, които искаш да придобиеш в това приключение, ключово значение имат красотата на мястото, което ще избереш и красотата на обстановката, която ще създадеш. За вълшебните моменти и как да ги създадем писах една малка тема, която може би ще ти е приятно да прочетеш тук: Вечеря на открито? 3 неща, без които не можем.

Но. Извън темата за вълшебствата, или по-скоро в допълнение към темата за вълшебствата, голямата тайна на пикника се крие в няколко неща:

 1. Доброто планиране.
 2. Хубавата храна.
 3. Красивото сервиране.

И сега, по отделно.

 И още 3 съвета за незабравим пикник

01 | Доброто планиране

По отношение на планирането имаш да взимаш много решения и колкото повече подробности решиш сега, толкова по-добре.

 1. Избери ден за пикника си и провери каква е прогнозата за времето тогава. Искаш да си сигурна, че няма да пиеш вино с дъждовни капки, нали? И също, нарочи си ден, в който ти и твоето семейство/приятели ще сте свободни и спокойни от ежедневни работни задачи, а телефоните няма да звънят през 5 минути.
 2. Избери си формата на това събитие – пикник или излет –  и уведоми за това участниците в него. Например, ще бъде в някое близко място в града – в някой парк или градинка, или ще бъде извън града – повече излет, отколкото пикник, но все пак в тази категория събития. Това е важно, защото ще позволи на другите да преценят как да са облечени за целта. И в  двата случая, ще са с удобни дрехи и ниски обувки, но ако за пикник може да облечеш хубава дълга рокля със сандали и сребърна чанта, а цялото ти вървене от колата до под дървото е 5 метра, то това облекло няма да бъде възможно ако карате до съседната планина, изкатерите няколко хълма и прескочите три реки, за да стигнете до заветната полянка с вълшебното криво дърво.
 3. Направи си списък с нещата, които трябва да носиш със себе си за този пикник. Храната да, тя е централният момент, но извън храната има много дребни неща, които ще направят пикника ти на открито по-приятен. Например, подбери си музика на телефона, впиши си в списъка неща като:
 • одеяло за завиване в късния следобед/ранната вечер,
 • мокри кърпички за забърсване на ръце,
 • салфетки,
 • пликове за събиране на отпадъците,
 • спрей против комари,
 • крем против изгаряне,
 • широкополата шапка за слънце,
 • слънчевите очила…

Този списък ще бъде различен, в зависимост от това дали отиваш до градската градинка, до съседния плаж, покрай езерото или в планината, но ти вече ще знаеш къде отиваш, така че сядай и пиши.

02 | Хубавата храна

Да видим какво ни казват звездите от готварския бранш по отношение на храната за пикник.

Добре е да съставиш меню, което е от поне два курса – основен курс и десерт. Подходяща храна за пикник би била всяка, която отговаря на няколко критерия:

 1. Да е подходяща за студено сервиране. Например – сирена, предварително приготвени и нарязани меса, хляб, сварени яйца, пастет, хумус, песто и други разядки, сандвичи, студено руло с гъби. Лесни за консумиране плодове като грозде, ябълки, сушени плодове. Всякакви ядки. Като десерт може да поднесеш например пай, кекс, мъфини, курабийки, бисквити, чийзкейк, френски макарони.
 2. Джейми Оливър в блога си ни препоръчва да имаме и салата, предварително нарязана в красиви бурканчета и в друго бурканче да си носим дресинга за нея.
 3. Храната за пикник е добре да бъде предварително подготвена за консумиране в почти 100 процентова степен, което значи всичко да бъде измито, нарязано, подредено в буркани и кутии, разопаковано от оригинални опаковки (сиренето например) и подредено в кутиите.
 4. Добре е предварително да се подготвят напитките – чай, кафе, вода, сокове, вино и ако е възможно да се предвиди и лед за охлаждането им.

Накратко,  очевидното при пикниците (особено ако са организирани на земята) е, че едната ни ръка ще държи чиния, а  другата ще държи вилица. Затова всяка храна трябва да бъде помислена от две гледни точки:

Първо. Как да я занеса и сервирам без да ми се налага да ползвам баня с пералня и сушилня след това? Или как да сервирам така, че накрая да ми се наложи само да си забърша едното кутре с мокра кърпичка?

И второ. Как и какво да приготвя така, че да може човек да яде с помощта само на един инструмент – вилица или лъжица?

Реши тези два въпроса и всичко ще е наред.

 И още 3 съвета за незабравим пикник

03 | Красивото сервиране

Ето,  дойдохме и до един момент, който наред с красивата обстановка, възглавниците и светлините, за които разказва статията Вечеря на открито? 3 неща, без които не можем, също създава магия. Планиране, добре. Храна, ок. Ама и магия трябва. Е, да видим тая магия как се прави. Според мен тук имаш два възможни подхода.

 1. Да съставиш меню, което е подходящо да се сервира общо. Пристигате си на мястото под вълшебното дръвче на зелената полянка, ти мяташ хубавата бяла или карирана покривчица и вадиш от кошничката всичко, което си подготвила като храна и напитки и слагаш по средата. Нареждаш по една чиния на всеки, една чаша и една виличка, преставаш да работиш и почваш да се забавляваш.
 2. Да съставиш меню, което да сервираш на всеки по отделно. От примера горе, след като си сложиш покривчицата вадиш по една чиния за всеки, сервираш по отделно, нареждаш и приключваш. Това, въпреки че съм го написала, не вярвам да го приемеш като подход, поне аз лично не го приемам за добър подход. Отивам на пикник, не на работа като сервитьор. Така че забрави, че съм го написала, остани си с горната стратегия и остави всеки да си слага колкото иска, когато си поиска. Джейми Оливър сервира така дори у дома. Е, разбира се, ако сте само ти и любимият, това е твоята стратегия, Джейми Оливър да мълчи.

Стъклените чаши и порцелановите чинии според мен за задължителни, нищо че е пикник, нищо че може да счупиш нещо. Задължителни също са красивите подноси, кошници, покривки и салфетки.

По отношение на сервирането. Пикниците обикновено ги провеждаме сред природата. Кристални полилеи там не висят, няма златни пердета и пухкави килими, така че не нужно да сервираш супер изискано и луксозно. Стилово пикниците са небрежни и свободни. Тук имаш пълната свобода смело да съчетаваш всичко, което ти  харесва. Но ако това те притеснява и много държиш да сервираш в конкретен стил, може да си направиш тематичен пикник, например – с индийска храна, възглавници с индийски мотиви, същата музика и декорации. Арабска тематика, мароканска тематика, френска тематика… извънземна тематика. Хубавото на това да правиш пикник редовно е, че можеш да сменяш темата всеки път.

Но истината е, че ще създадеш вълшебен пикник всеки път не ако следваш конкретен стил, а ако сервираш вкусна храна в красиви чинии и по начин, който показва внимание към детайла. Тайната съставка на почти всичко в тая Вселена е любовта.

Общо взето, не се хвърляй в невероятни приготовления. Направи го приятно, лесно и със замах. И се наслаждавай без притеснения.

Ето, Мира, това е моят отговор на твоя въпрос и аз искрено се надявам да съм ти била от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:

# www.thesefourwallsblog.com  | debenhams.com | blog.notonthehighstreet.com

 Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК