Миналата събота моята приятелка Джаз ми дръпна една язвителна критика, при това в общественото пространство, че пиша само за домове. Омръзнало й е вече само на тая тема да ме чете, иска да почна да пиша за градини.

Е, сега! Градини? Да си призная тоя блог никога не е бил замислен да стигне до там. И това тесногръдие произхожда от собствения ми градски начин на живот, който обаче наскоро взе, че толкова ми омръзна, че някак си естествено дойде идеята за дом на село, от там за голяма градина на село, после кои цветя по кое време ще садя, какви мебели ще имам в градината. Къщата вече я измислих и я начертах, сега остава само градината да измисля. И да си намеря място за тея две неща някъде далече от града. Та, в тоя ред на моите си мисли, критиката на Джаз някак си идва съвсем навреме. Аз и, заедно с мен, моят блог най-сетне стигнахме темата за градината.

Трите концептуални решения, които ще превърнат градината ти в рай. Според мен.

01 | Концепцията за цветята, пътечките, тревата

3 идеи, които ще превърнат градината ти в рай

Нали знаеш, има ги онези райски  градини, които са концептуално помислени и постоянно поддържани – тук малко трева, там една виеща се пътечка, тук огромна зона за рози, там пейки за сядане.

И след това ги има онези другите градини, които, с цел по-лесна поддръжка, са предимно от затревени площи, една бърза права пътечка към къщата, някое друго дърво, цветята са локализирани в саксии и евентуално пуснати през градински арки, или са някак си артистично засадени в разни… хмм… (да, знам че няма такова прилагателно, но аз пак ще го напиша) приумливи решения тук и там из двора.

И двете градини могат да са великолепни, първата, разбира се, повече от втората, но което и да избере човек, цветята и тяхното количествено отношение спрямо затревената площ ще са водещото в градината. Повече цветя – повече рай, повече уау и в душата и в мислите.

02 | Концпията за осветлението

3 идеи, които ще превърнат градината ти в рай

Възможно е да си кажеш, че страдам от професионалното изкривяване на интериорните дизайнери – вечно да гонят осветлението. Обаче! Няма да си права, никак даже.  Защо? Защото градината ти съществува не само през деня, но и през нощта. През деня магията идва от цветята, през нощта – от светлината. Добрата концепция за осветление трябва да върви наравно с концепцията за ландшафта, едновременно с нея.

И да, знам, че осветлението е скъпо и повечето пъти се пропуска, но през лятото – когато се завихри градинското парти, когато излезеш на двора да си изпиеш вечерната чаша винце или когато просто погледнеш през прозореца – тогава доброто решение за осветление ще бъде това, което ще направи мястото ти приказен рай без да се налага да чакаш да изгрее слънцето.

03 | Концепцията за градинските мебели

3 идеи, които ще превърнат градината ти в рай

Това под номер 3, защото стилът на мебелите, също както в интериорния дизайн, определя стила на градината ти. Ще имаш една градина ако мебелите ти са от ратан, друга ако са от ковано желязо, трета ако са от дърво. Дали ще са бели, дали ще са черни? Или може би лилави? Това всичкото сам си определяш ти, но то трябва да е подчинено на концепцията за визията на твоята градина.

И за финал. Знам, че Джаз,  като каза, че иска да пиша за градини, не очакваше да пиша точно за това, за което писах днес. Тя по-скоро си представя аз да избълвам сто идеи, подкрепени от сто милиарда снимки, но и това ще стане.

Категорията „Идеи за градината” е дълго търсената 4-та категория за моя блог, Джаз, а тази статия е нейното официално откриване, затова имай малко търпение към мен.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | GardensПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК