Като за последна статия в годината по традиция си завършвам с празнична маса и така се бях засилила и сега, но получих това писмо от Величка, което драстично промени посоката на тази статия и … хмм, да си кажа, идеята й не е никак лоша. Ето какво написа тя:

Вероник здравей,

помогни на всички нас, които по това време на годината играят ролята на Дядо Коледа,  и най-вече на джуджета, да си опаковаме подаръците по интересен и незабравим начин. Така де, като видиш подаръка да не ти се разопакова. Знам, че ще ни изненадаш с една красива статия.

Ще я чакам с нетърпение!!!

… Весели празници!

Благодаря за твоето писмо, Величка, весели празници и на теб!

Подаръци? Ми добре. Хубава идея, страхотна направо. Съвсем коледна и много празнична. Малко е контра на традиционната ми финална статия за масата, но пък ако не я напиша сега, ще се наложи да я напиша чак другата Коледа, така че да не отлагаме. Баш й е времето, а и темата ми харесва много.

Подаръци. Какво ти трябва да знаеш, така че да си опаковаш подаръците по начин, който никой никога няма да забрави, ще бъдат красиви, вдъхновяващи и ще им се иска да ги оставят завинаги така? Всъщност не много. Наистина.

01 | Трябва ти стил

Как да опаковаш най-красивите подаръци за Коледа
Това вече толкова съм  го повтаряла, че очаквам да го си предвидила още преди да си поема дъх. Стилът е всичко. Всичко. За каквото и да е – дали ще готвиш, дали ще шиеш, ще декорираш дом или ще садиш цветя в градина. Без значение какво правиш, всичко е в стила. Избираш го първо него и го следваш. Не се водиш по мнения, не се водиш по тенденции, просто решаваш – ето това съм аз и действаш без да се отклоняваш.

С подаръците ситуацията е същата. Първото нещо, което трябва да направиш е да решиш как искаш да изглеждат? Да са бляскави като от фотосесия на списание за тинейджъри, или да са натурални с естествени цветове? Може би тая година всичко в черно и златно? Или в червено?! Не съм аз човекът да ти каже, ти ще ми кажеш как искаш да изглеждат твоите подаръци.

Тук има две уловки.

Първо. Генералното правило при избора на подарък е да го избереш за човека, на който подаряваш, а не да го избереш за себе си. Често може да стане така, че да купим нещо, което ама хич не ни е по вкуса, но пък човекът отсреща примира от щастие, че ще получи точно това. Ти имаш собствен стил, човекът отсреща също и няма никакво значение дали ти харесваш неговия и обратното. Важно е всеки да е намерил себе си, а когато подаряваме, е важно да уважаваме изборите на другия, дори и на нас самите да не ни се нравят. Но! За опаковането на подаръците това не важи. Ти ги опаковаш по собствения си стил. Вътре има вещ, която е избрана според желанията на друг, но опаковката е такава, каквато е твоето желание. Това е компромисът, който правим с подаръците. Опаковката изразява теб. Затова можеш да бъдеш себе си до степен, до която си поискаш. Няма правила, няма ограничения. Подаръкът вътре може да съдържа ръчна керамична чаша с надпис „обичам природата”, но ти да си я опаковаш със златна хартия и звездички от брокат. Не че ти не обичаш природата, но твоят стил клони по-скоро към златната й част.

Второ. Когато се стигне до подаръци, всеки иска да занесе кутия, която да предизвика уау-ефект. Някак си имаме нужда да получим одобрението и възхищението на отсрещната страна за положените усилия. Добре, всичко е наред, всички сме така. Всички искаме да занесем кутийка, която да впечатли. Но! Понякога не на всеки ще му се отдаде да съчетае цветовете на хартията с правилните панделки, или десена на хартията с десена на панделката, а като добавим и шарената поздравителна картичка – нещата стават още по-сложни за съчетание. Проблемите понякога не идват от нашето неумение да съчетаваме цветове и десени, просто такава е ситуацията, че в магазина нищо с нищо не се връзва и гений да си пак не можеш да спасиш положението. Затова, тук под номер две аз искам да ти кажа: спести си го това усилие. Да, аз имам много статии как да съчетаваме цветове и десени, но не си го причинявай това, особено на Коледа. Подаръците изглеждат великолепно и с едноцветни хартии. Даже изглеждат по-добре с едноцветни хартии. Не прави околосветска обиколка за най-изумително-шарената хартия. Вземи си нещо семпло и приятно, може в два или три близки цвята и използвай няколко хитрини, които ти казвам ей сега в точка две.

02 | 4-те ключа към красивата опаковка

Как да опаковаш най-красивите подаръци за Коледа
В опаковането на подаръците има 4 основни елемента, които трябва да се спазят, ако искаш да ги получиш като произведения на изкуството.

Първо е хартията. Това е номер едно, защото заема най-голяма площ и е първото, нещо което прави впечатление. Тя е основата,  която носи следващите елементи и нейният цвят или десен ще бъде от значение за общото хармонично съчетание на всичките в едно. Отново, хартиите е най-добре да са едноцветни, а когато носиш няколко подаръка на куп за едно място – дори и различни, цветовете трябва да си хармонизират.

Второ е панделката. Панделка казано условно. По скоро – всичко, с което връзваш своя подарък. Това може да са тънки въженца от коноп или лен, плетени нишки от вълна или дори кожа, копринени или сатенени панделки или всяка друга артистична приумица, която би играла ролята на панделка. Тук е важно да се уточни едно. Няма правило, което да казва, че панделка се връзва винаги през четирите страни на една кутия. Ми не. Може да я вържеш само от една страна, по диагонал, през средата или дори да не обикаляш цялата кутия с нея. Колкото по-шантава идея ти хрумне за панделката, толкова по уау-имаш след това. За разлика от хартиите, където гоним да създадем семпла основа, с панделките искаме да шашнем окото.  Затова те може са две или дори три една върху друга, да са да цветни и диви, колкото си поискаш.

Трето е декорацията на подаръчната кутия. Ако искаш да получиш възхищение за опаковката си, декорирай я. По Коледа особено актуални биха били клонки от иглолистни дървета, шишарки, клонки със шипки, разни зелени листенца, малки златни топки за елха, камбанки, снежинки и всякакви фигури от антуража на тоя празник – коледни герои и животни. Ако умееш да печеш и рисуваш джинджифилови сладки – декорирай си подаръка с тях. Тези декоративни елементи ти можеш да лепиш или да връзваш чрез панделката към кутията – избираш си тази техника, която смяташ, че ти е по-лесна.

И четвъртият елемент е картичката. За да имаш най-страхотно опакования подарък ти трябва и картичка. Не е задължително вътре да е изписано пожелание, може да е името на човека, за който е предназначена кутията или просто „Весела Коледа”, „Обичам те” „Това е от мен, да знаеш!”. Остави послание с подаръка си, накарай човека отсреща да се усмихне с написаното. Картичката ти може да бъде изработена от същата хартия като опаковката, но може и да бъде различна – акцентна и привличаща погледа с големи букви и дори рисунки.

03 | Винаги има алтернативно решение

Как да опаковаш най-красивите подаръци за Коледа
Еми да, ако можеш да рисуваш, имаш артистичен порив и време за това. Всички елементи от горе – панделка, декорация и картичка може да се нарисуват върху опаковката. Дори с рисунките си може да разказваш приказки, да пресъздаваш сцени. По-незабравима опаковка от тази няма. Елементите са същите, техниката е различна. Занимава ли ти се? Дори и звездички да нарисуваш със златен флумастер върху черната хартия, пак си е арт. И се харесва особено много.

04 | Никога не подценявай материалите

Как да опаковаш най-красивите подаръци за Коледа
Това е като точка последна, защото може би е най-важната от всички и ми се ще да ти остане в главата. Както всяко нещо в тоя живот, качеството си е качество. А когато говорим за опаковка, която да предизвика незабравимо възхищение, ти трябват истински и качествени материали. Не найлонови опаковъчни „хартии”. Не пластмасови панделки. Не изкуствени листенца и декорации. Осигури си истинска хартия, па била и амбалажна, откъсни си истински листенца, купи си сатенена панделка или ленена връвчица. Голямата тайна на красотата идва с истинските материали, никога с техните имитации.

И за финал. Трябва ли опаковките ти да са еднакви или да са различни? Хм, зависи. Дори да си избереш два или три стила на опаковане, когато отиваш на гости и носиш няколко подаръка за хората там, тогава е добре те да са опаковани в един и същи стил – може да са с разноцветни хартии, но в един стил – със сходни декорации и сходни елементи като материали и техники на полагане. Така ще се отличиш от всички, а възхищението им ще е ти е вързано в кърпа.

Ето, Величка, това се получи като отговор на твоя въпрос и аз се надявам да съм ти била от полза.

На всички ви пожелавам прекрасни, весели и пълни с топлина и любов празници. Честита Коледа!

Благодаря отново, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моята  галерия в Pinterest | PresentsПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК