В днешната пролетна събота, с голямо удоволствие искам да споделя едно писмо. Писмото на Мария. И ако питаш мен, мисля че всеки един от нас, в някой момент от ремонта на своя дом му се искало да напише това писмо.

Здравей Вероник,

Аз съм направо изумена, че може да има блог като твоя. Влюбена съм и съм без дъх от твоите статии и чакам всяка събота с нетърпение. Също се надявам, че моят въпрос ще стигне до теб.

Ето каква е ситуацията с моето семейство – наскоро си купихме апартамент и сме щастливи, че скоро ще живеем в собствен дом с мъжа ми и малката ни дъщеричка. Има достатъчно място и за трима ни, но не достатъчно пари да обзаведем дома си както ми се иска. Вдъхновявам се от невероятните снимки на интериори и искам да имам дома, за който мечтая, само че не знам как да постигна това. Средствата ни за ремонт са на приключване, а ние дори нямаме още диван и тегленето на нови заеми, поне в настоящия момент, за нас е немислимо. Знам, че имаш много идеи, имаш ли и за мен?

Топли поздрави и прегръдки,
Мария

Привет и на теб, Мария и благодаря за невероятния въпрос. Ако участвах в състезание и водещият изтегли твоя въпрос, вероятно аз, преди всички други, щях да съм си счупила пръстите от натискане на бутона за отговор. Многократно, още докато го чете. Не бих си позволила някой друг да отговори. Така де, аз виждам себе си в този въпрос.

Не само, че виждам себе си в този въпрос (и аз искам великолепен дом, но без банков заем). Виждам и брат си, който също инвестира пари и усилия в приказен дом, и той не обича банкерите. Виждам и много от приятелите си, които ремонтират и се изправят пред същия проблем. Виждам и много голяма част от клиентите си, които започват нашироко и завършват натънко (незная дали има такава дума).

И аз имам решение на този въпрос. Решение, което не включва магическа пръчка, нито фея кръстница или упътване как да спретнем риболовни такъми за улов на златна рибка. И не, не включва и лотариен билет. По принцип, обирите на банки по филмите ми допадат – има екшън и стрелба, много планиране и предизвикателство, черни маски, готини костюми и бързи коли, но по нататъшни мисли по темата няма да мога да споделя в писмен вид. Така, че и банковият обир, и той не влиза като начин за финансиране.

Преди да кажа някои идеи по повод на бюджетирането на ремонтите ни, бих искала и да споделя 2 наблюдения.

  1. Първо, независимо с какъв бюджет тръгва един ремонт, той винаги приключва с поне трикратно повече. Винаги. Навсякъде. По всяко време. Почти няма такова нещо като предварително изчислен бюджет за ремонт. Все става нещо, все изниква друго, все се променят мнения, допълват се идеи. Не сещам някой някога да си е спазил предварително определения бюджет за ремонт, освен ако преди това не го е умножил по 3, не е привлякъл инвеститори или не си е свършил всичката работа сам.
  2. И второ, дори да имаш огромен опит в довършителните строителни работи и план, усъвършенстван до последния милимундричен детайл, пак няма да си спазиш бюджета. Всеобщо наблюдение е, че колкото по-реалистичен е един бюджет в началото, толкова повече се наблюдава тенденцията той да набъбва с излишни покупки.

Мисля, че просто така сме устроени като хора. Искаме да скочим винаги по-далеко, отколкото можем. И няма нищо лошо в това, инак няма да полетим в Далечния Космос някой ден.

Накратко, твоят проблем е общ проблем за много млади и работещи хора, които искат красив дом. И аз в това число.

Затова нека ти споделя 3 стратегии за финансиране на дома, от които аз лично подкрепям номер три, но винаги има вариант и да се спреш на една от двете преди нея.

01 | Стратегията на Скрудж МакДък

Как да осъществиш своя дом мечта, когато бюджетът ти за ремонт е тънък

Сещаш ли се за чичо Скрудж, от Патешки Истории – популярният анимационен филм на Дисни? Небезизвестният скъперник, който плуваше в сейфа между паричките си и не даваше и пени никому? Скъперничество, това е името на тази стратегия. Аз съм телец – не мога дори да я проумея, но я наблюдавам и мога да я споделя.

В същността си стратегия, изхождаща от поведението на чичо Скрудж би означавала за дома да се взимат само финансово изгодни решения. Това означава да се избере тапет, наподобяващ италианска мазилка за 50 лв, вместо италианска мазилка за няколко хиляди лева. Да се спреш на достъпните за портфейла и приятни за окото контакти и ключове на Legrand например, вместо да влезеш в дизайнерския магазин на BTicino. Да се избере готова кухня и да се пасне в съществуващо пространство, вместо да се проектира до милиметър и да се произведе по поръчка. Означава да се балансира в изборите на всеки един етап. Красиви и функционални дивани има и за 600 лева, приемливи цени за маси, легла и друго обзавеждане могат да се намерят вече лесно в мега-магазини като Икеа.

Тази стратегия се обръща преди всичко към задоволяване на потребностите ни за функционалност, красота се постига най-вече с добре взети решения за цветове, осветление и декорация.

И при това крайният резултат няма да е лош, никак дори. В главата ми в момента се въртят поне няколко примера с приятел, които избра тази стратегия. Обзаведе дома си бързо, евтино и супер ефектно. Докато аз събирах пари за италианската мазилка за коридора си, той налепи сам великолепни тапети, купени на разпродажбата в Домко, а аз с ръка на сърцето си признавам, че резултатът и на двете места е с равнозначен ефект. Направо съжалявам, че нямам още един коридор. Аз още не мога да стигна до килим в хола, докато той си взе много приятен дебел мокет, пак от същото място и приключи с терзанията.

Стратегията на чичо Скрудж ще ти позволи да обзаведеш дома си бързо. Закупените мебели и обзавеждане няма да са по поръчка и да, вероятно няма да са от световни дизайнерски марки, но това не означава, че домът няма да бъде красив.   Ще заживееш в него веднага и ще прибере финансите ти в една обозрима величина. За младо семейство с малко момиченце, каквото е твоето, това е повече от добро решение. Това е разумното решение и още веднъж, ако се постигнат приятни цветови комбинации и съчетания на дамаските, ако бъдат взети добри решения за осветление и декорация, домът ти ще изглежда великолепно. Наистина.

02 | Стратегията на артиста

Как да осъществиш своя дом мечта, когато бюджетът ти за ремонт е тънък

Не сещам за анимационен филм с пример, но със сигурност ти ще се сетиш за поне едно или две обществени места – кафенета или дори малки ресторантчета, където очевидно всичко е направено с много ниски бюджети, но с невероятен артистичен подход и разностранни причудливи решения.

За разлика от предходната стратегия, където се изискват дори и минимални финанси, тази стратегия реализира интериори сякаш от въздуха. Това разбира се е малко пресилено изказване, но много близо до реалността.

Отново имам пример в главата си, с приятелка. Тя изпълни невероятния проект за масажното си студио, използвайки най-обикновени акрилни и латексни бои и рисува докато не изрисува всичко в цветя, фигури и фризове. Рисува дори върху стария скрин, закупен на старо за сума, която повечето хора дават за цигари на ден и като за финал си направи лампа от старо шише, малко плат и отново със собствените си рисунки. Вгради в банята си метален леген вместо мивка, сподели ми, че го е купила за 12 лв от пазара. И, ей богу, сдоби се с убийствено студио. Клиентите й също мислят така.

Резултатите от подобна стратегия са повече от великолепни. Най-често са изумителни. Едновременно изумяват таланта на изпълнителя и решенията, които взима за да постигне една или друга функция в дома си. И тук наистина на заден план остават материалите и цветовете. Подобен дом дори няма нужда от декорация.

Това е домът на артиста и бохема, и той може да се изпълни много скъпо или много евтино. И в двата случая с невероятен визуален успех. Всичко, което се иска от теб е да запретнеш ръкави.

03 | Стратегията на мечтателя

Как да осъществиш своя дом мечта, когато бюджетът ти за ремонт е тънък

Стратегията на мечтателя е стратегия, която се реализира във времето. Какво значи това ли? Означава, че ти знаеш какво искаш и си склонна да отложиш изпълнението му, докато не го получиш точно във варианта, в които го искаш. Това отлагане може да е поради финансови причини, времеви причини, и какво ли още не. Отлагаш изпълнението сега, за да го получиш утре във формата, който наистина си мечтала.

Тази стратегия е трудна. Много пъти не се възприема добре, често даже не се разбира изобщо. Но аз виждам логика зад нея, и това е избраната от мен стратегия за реализиране на дома от моите мечти. По едно странно стечение на обстоятелствата брат ми също мисли така и живя с дупка в стената между хола и коридора си 2 години преди да успее да финансира и реализира идеята си за огромен аквариум с хищни риби, вграден в стената. Е, двете години минаха като щракване с пръсти, но днес не можеш да си изгледаш спокойно екшъна на неговия телевизор, просто защото се улавяш как не можеш да свалиш очи от екъшъна в неговия аквариум. Чакането си заслужаваше. И между другото, никой вече не си спомня, че някога е зеела дупка в стената.

По същество да реализираш тази стратегия означава няколко неща:

  1. Да имаш много ясен и конкретен план точно какво искаш, точно къде го искаш дори и да не знаеш защо го искаш.
  2. Да си наясно с последователността на всички строителни процеси, или поне да потърсиш компетентен съвет за това. Ако вземем примера с аквариума на моя брат, нямаше да бъде удачно да кърти стени в готовото си жилище, нали? Отвори отвор в началото, реализира идеята когато й дойде времето. Означава, че би било добре първо да монтираш дограмата и вратите, и да мислиш за скъпите килими и кристалните полилеи накрая. Просто второто ще се осъществи много по-чисто и лесно, затова ще дойде накрая.
  3. Да имаш ясна концепция за приоритет на решенията. По-важно е да имаш кухня или е по-важно да имаш 65 инчов телевизор с ултра дизайнерски диван пред него? Със сигурност може да използваш стария си телевизор още една година и да реализираш преди това банята си. Разбираш ме, нали? Тук определяш приоритети си и се примиряваш с временен компромис. Банков заем ще осъществи всички твои мечти сега и на това разчитат банкерите, когато определят космическите си лихви. Но с малко търпение и добър план ще реализираш всичко със собствените си приходи. Това не означава да останеш без бюро и стол за работа, но означава, че може да се примириш известно време с бюрото от хартия на шведите и да го изхвърлиш с радост, когато се сдобиеш с онова рядко красиво дърво, за което си мечтаеш.
  4. Да имаш търпение да изчакаш да се случи всичко това. Може би най-трудната част от тази стратегия. И не, животът няма да си отмине в чакане. Просто имай мъничко търпение, строен план и действай последователно.

Е, това беше моят отговор на твоя въпрос, Мария и се надявам тези идеи да са ти от помощ.

Не спирай да мечтаеш, която и стратегия да предприемеш. Когато знаеш какво искаш, винаги ще се намери начин да го получиш. И всичко се случва по-бързо, отколкото сме си мислели. Вселената просто така си работи, нищо че все още не знаем формулите на нейната математика.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: interiorsonline | Икеа housebeautiful.com | epoquesalotti.com |Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК