Казват, че ако поставиш в безвремието един милион маймуни на пишещи машини, съществува шанс в даден момент да напишат „Теория на вероятностите”. Предполагам, че всеки блогър има по някоя такава история, а моята е, че миналата събота получих едновременно 3 писма на тема, на която си бях наумила да пиша днес – завесите. И ако това не е съвпадение. Пердетата са неизменна част от всеки красив дом и аз благодаря на Вики, Валентина и Еми за техните въпроси. Не мога да публикувам и трите писма, затова избирам едно на случаен принцип – кликайки със затворени очи, и ето какво написа Валентина:

Здравей Вероник,

С удовослтвие чета блога ти всяка събота и много харесвам чудесните статии, които пишеш и красивите снимки.

Новодомка съм от известно време и твоите статии много ме вдъхновяват за да направя жилището си уютен дом, а също и често намирам в тях отговор на чуденките си. Сега пред мен стои въпроса за дизайна при прозорците. Обичам големи прозорци с хубав изглед, но за съжаление не разполагам с такива. За това за мен е важно да ги направя красиви от вътре. Завеси, пердета и щори, как да ги комбинирам така, че да е функцинално и красиво. Има наистина голямо разнообразие на пазара, но това по-скоро ме обърква.

Ще се радвам ако ми помогнеш да получа яснота така, че уверено да направя своя избор.

Поздрави,
Валентина

Благодаря за хубавите думи, момичета. Надявам се с днешната статия разнообразието на пазара да се превърне от объркващ факт в досадно предимство. Досадно, защото многообразието е майка на големите разходи, или поне за мен и баща на големите лихви, със сигурност поне за банкерите. От голямото разнообразие аз искам да имам всичко или поне половината и, по дяволите, все търся начин да се сдобия с него. И като че ли май открих, но преди да ти кажа този трик ще си кажа нещата, които мисля, че са важни да знаем когато избираме пердета за дома, които са точно за нас.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

01 | Материалът

Материалите винаги ще имат значение, това си го опявам от сто години. В интериорния дизайн или ще се говори за светлина или за материал. Друга опция няма. Да да, и за форми се говори и за функции, но те после. Първо светлината, после материалите. Затова при въпроса със завесите преди всичко имаш да решаваш материалите. Когато избираш пердета от първостепенна важност ще бъдат следните въпроси:

 1. До каква степен избраният от теб материал ще се променя във времето – как ще избелява, как ще остарява, как ще се държи, свива или отпуска след пране и гладене. Генерално, всичко си старее – от това отърване в тоя живот няма. (Поне докато не дойдат извънземните с хапчетата за младост.) Но! Въпросът е за колко време ще го прави. Изкуствените материали имат тенденция да се държат по-добре при пране и гладене, но пък естествените са по-красиви, макар и да се мачкат лесно и гладят трудно. Тъмните или ярките цветове избеляват по-бързо и по-лесно на прозореца пред по-бледите цветове.
 2. До каква степен материалът ще задържа топлината на помещението, респективно ще пропуска топлина. Е да, знам че няма да си сложиш завеси от плюш посред лято само и само да държиш стаята си по-хладна, но когато избираш материал от неговата дебелина ще зависи и неговата топлопропускливост. Фактор, който може да има значение и в някои конкретни случаи да бъде основен мотив за избор.
 3. Как и колко красиво пада материалът за твоите нови завеси когато се набере. Като цяло има сто хиляди варианта за дизайн на завеси и съответно ти трябва да знаеш какъво искаш преди да тръгнеш по магазините. Но нека говорим за стандартните изпълнения, когато пердето се изпълнява с набор в горната си част. Най-лесният начин е да вземеш с теб приятелка в магазина. Но не за да дава съвети! Шшшт, тя да мълчи. Ти ще избираш, но тя ще ти помага. Как? Ето как. Стар дизайнерски трик е когато купуваш плат за перде да набереш голямо парче от плата на ръка и да го вдигнеш срещу светлината до прозореца в магазина. Ако продавачите ти дадат столче може да се качиш и на него, за да имаш повече височина на падане на плата. Тук ти трябва приятелката – тя държи до прозореца, ти гледаш от далеко. Ако ти харесва как се набира и как пада плата и как променя цвета си на светлината, то тогава си готова за следващите ми стъпки. А ако в магазина няма прозорец ме питаш? Излез навън или просто иди в друг магазин. Не може да се продават пердета в магазин, който няма прозорци. Кажи им го.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

02 | Начинът на окачване и размерите

Вторият важен момент от твоята покупка на перде са размерите. Какво трябва да знаеш, за да се справиш сама, или поне компетентно да преценяваш дали някой даден ти наскоро съвет е добър или не:

 1. Височината на пердето. Първо определяш нея. Колкото по-високо е поставена една завеса, толкова повече подчертава височината на помещението. Ниските помещения до 270 см си искат пердето да се пусне от тавана. Това без компромис. Ако обаче помещението ти е по-високо от 270 см може да избереш всяка височина над горния перваз на прозореца до тавана. По правило, когато не се окача на таван, пердето се поставя 20 см над прозорец. Но дори и при високите помещения окачването на завесите от таван е много драматично и стои красиво. Отново, аз ще си закачвам пердетата на тавана до живот, но ти може да избереш друго. В този случай поне спази отстоянието 20 см от горен перваз на прозореца.
 2. Дължината на пердето. В тази точка искам да решиш предварително до къде искаш да стига твоето перде. Генерално е прието пердето да виси 3 см над пода. Но в момента е култово да се пускат до под, сякаш рязани с нож на косъм от подовата настилка. И имаш още един подход – винтидж подхода, при който пердето се влачи по пода поне едно 20-тина см. Е, според мен е красиво. Но не е важно какво мисля аз, важно е кой от трите варианта ще избереш ти. Разбира се, не всички завеси стигат до под, някои места са предназначени за къси пердета. Когато знаеш и това, вече ще знаеш каква е общата дължина на пердето ти в ушит вариант. Кажи тази дължина на продавачите, а според подгъва и перделъка те ще ти помогнат да предвидиш цялата линеатура за ушиване.
 3. Подгъвът на пердето. Мисля, че ако някъде има да се бърка с пердетата, то е точно тук. Изглежда странно да сбъркаш подгъв, по повярвай ми – може и редовно се подценява. Преди години пердетата се продаваха с красиви бордюри в долната си част. Сега това не е така, но въпреки това, едно перде трябва да си тежи. Дори и платът да е достатъчно тежък, подгъвът пак трябва да е голям. За мен приемливият подгъв е 20 см за дългите пердета, 17 или 18 см – за късите. Всеки подгъв под този размер стои некрасиво, всеки подгъв над този размер стои гротескно. Вари го, печи го, красивият подгъв е големият подгъв. Долче и Габана също шият така. Разбира се, когато самото перде е завършено с бродерия или друга специфична декорация, подгъв няма да имаш.
 4. Ширината на пердето. Тук вече е лесно. За дебелите пердета умножаваш ширината на прозореца по 2. За тънките пердета – по 2,5. За най-тънките пердета – по 3. Плюс, когато снемаш ширината на прозореца си, имай предвид че е добре завесите ти да покриват пълната ширина + по от 3 до 8 см извън нея от всяка страна. Това е и минималната дължина на корниз със стенен монтаж: ширината на прозореца +16. Корнизът с таванен монтаж може да бъде пуснат от край до край.
 5. Броят на пердетата. Отново, има стотици дизайни аз окачване на пердета, но да се придържаме към класиката – перденцата с набор горе. Въпросът към теб в тази точка е колко ще бъдат те? Две – едно тънко и едно дебело? Три? Броят на пердетата пред един прозорец определя и броя на релсите в корниза на тавана. Две пердета – две релси, макар че аз ги броя +1. Защо? Защото искам да имам една свободна релса в случай, че си сменя мнението някой ден или в случай, че искам да провися нещо пред пердето си – било то цветя за някое парти, или снежинка по Коледа. Таванните корнизи се крият зад декоративни первази и никой не може да каже колко релси имат, нали? Затова определи броя на пердетата и си добави една релсичка, ей така – за онзи незнаен момент, когато ще те осени идея. Това не може да направиш когато монтираш перде над прозорец със стенен корниз.
 6. Избор на начина, по който   ще се отварят пердетата. Това има не само отношение към размерите и ушиването на пердета ти, но и е важно за красотата на стаята ти. Дали ще бъдат ушити от две или три части, или изяло? Ако са ушити от две части с какви декоративни елементи ще придържаш отворено перде към стената или няма да го правиш въобще?

 Как да избереш точните пердета за своя дом

03 | Стилът

Иска ми се да отбележа накратко, че когато се избират пердета трябва да се знае, че те имат отношение към общия стил, който избираш за помещението си. Не би било добра идея да имаш пердета с полка точки или бродирани винтидж рози, ако стаята ти е модернистичен минимал. Или обратното – ако пердетата ти са от лъскав едноцветен сатен, докато стаята ти е с дъх на Шаби Шик. Разбираш ме, нали? Пердета са съществена част от стила и това ще елиминира една част от огромния избор на десени в магазина.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

04 | Цветовете и шарките

Мисля, че когато се задава въпрос за избор на пердета се има предвид точно тази точка – цветовете и шарките. Е, аз я поставям чак на четвърто място, защото да си кажа и бели пердета да имаш точки едно, две и три ще си важат и за тях. Цветовете и шарките, да. Тук имаш няколко възможни стратегии.

 1. Пердетата да се сливат със стените. При този подход избираш цвят, който е близък до този на стените. Ако стените са ти шарени, например с тапети, то тогава търси производител на тапети, който включва в гамата си и подобни завеси. Това би бил успешен подход, ако в стаята си имаш друга фокусна точка и искаш да акцентираш върху нея – например красива камина или огромна невероятна картина. В такъв случай няма да искаш погледът да се привлича от пердетата и те ще бъдат едно със стената.
 2. Пердетата са неутрални и напрактика остават невидими. Такива биха били белите пердета и тези с неутрални цветове. Отново, като подход се използва когато не искаш да привличаш погледите в тази посока.
 3. Пердетата са акцент с цел да създадеш уау ефект. Тогава те биха били твоята фокусна точка, нещо като липсващата картина в помещението. Това е успешен подход когато нямаш доминиращи мебели, дамаски килими или акценти. Пример в това отношение би бил, ако имаш бяла стая с бели мебели и стени, и едно невероятно ярко перде с красотата на картина.
 4. Пердетата са част от общата цветова стратегия на помещението без да доминират или да са невидими. Това е може би моят най-любим подход. Как ще организираш цветово пространството си и ще впишеш цветните пердета в него всъщност не е много голяма тайна.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

Как ще подходиш зависи от един въпрос: Искаш едноцветни пердета или такива със шарки?

Когато пердетата ти са едноцветни към тях се прилагат всички правила за комбиниране на цветовете. Как дизайнерите го правят, съм писала вече тук. Всичко в тази статия ще важи с пълна сила за пердетата. Ако не ти се четат правила, имам и още една статия, която може да ти помогне да създадеш невероятни цветови комбинации, без да знаеш дори грам на тема цветове. Виж я тук.

Когато пердетата са многоцветни към тях пък се прилагат обичайните правила за комбиниране на дамаски. Помниш ли ги? Те бяха много прости, и за тях съм писала в статията как да съчетаваш десени като професионалист тук.

 Как да избереш точните пердета за своя домВ тази точка по-скоро ми се иска да отбележа, че пердетата променят своя цвят когато бъдат поставени на прозореца и слънчевата светлина премине през материята. Затова идеалната ситуация би била да ушиеш перде, което първо си видяла как стои у дома – ако е възможно да вземеш мостра на плата или да купиш само метър от него. Само вдигането на плата на прозореца в магазина не е достатъчно, защото светлината у дома е различна.

И още, цветът на пердето не само се променя със светлината, но то променя и светлината в стаята. Например, ако сложиш тъмно червено перде на прозореца, стаята ти ще придобие червеникаво-розови отенъци. Това може да ти хареса, а може и да не ти хареса. Затова внимавай при избора на ярките цветове.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

05 | Отношението към пердетата

Това е точка, за която съм сигурна, че може да не възприемеш на първо четене, но аз нека си я кажа.

Когато се зачекнат въпросите на тема пердета, се държим така, сякаш те никога няма да си отидат от прозореца ни. Държим се така, сякаш си купуваме яхта с пари на заем. А защо се държим така? Защото бабите ни си държат пердетата по 30 години? Това ли е?

От моята гледна точка, отношението към пердетата трябва да бъде като към чаршафите. Те трябва да се сменят, поне на всеки пет-шест месеца, да не казвам на всеки три. И защо не? С идването на Коледа, или на пролетта пердетата могат да внесат ново настроение и нов живот в стаята. Да се превърнат от съществен елемент на декорацията у дома. Плюс, да поддържаш два или три комплекта различни в цвят и настроение завеси, като обем е същото като да поддържаш два-три спални комплекта повече.

Не е въпрос на съхранение. Въпрос е на отношение, и аз много бих искала най-сетне да го променим.

 Как да избереш точните пердета за своя дом

+ 1 | Малката тайна на пердетата

Малката тайна на пердетата е, че те могат да бъдат различни. Не различни по смисъл – едно тънко и едно дебело пред него. Различни по смисъл – от ляво и дясно. На единия прозорец и на другия прозорец, и на третия прозорец. От ляво жълто, от дясно синьо. Или три различни на една и съща релса.

Просто няма правило, което да определя, че пердетата трябва да са еднакви. Няма правило, което да казва, че е по-стилно ако са еднакви. Истината е, че ако се спазят несложните правила за комбиниране на цветовете и дамаските, няма причина да не се получи блестящ дизайн дори с различни пердета. Опитай. Ако не в хола, то поне в стаята на децата.

Е, Вики, Валентина и Еми, това беше моят отговор на вашия въпрос за пердетата и аз искрено се надявам да съм ви била от помощ.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!
С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК