На нас ни е присъщо да се съмняваме. Във всичко. Особено в себе си, в изборите си. Опитваме се да погледнем бъдещето и да видим ще има ли нашето решение положителен отклик там, но колкото и да надничаме, съмненията все си седят. И няма как да кажеш на човек, бе майната им на съмненията, зарежи тая неувереност. Дори по светло да успееш да го отървеш от тревожните мисли, остави го вечерта на тъмно сам и съмненията… хоп, са се върнали обратно в главата му. Особено когато касае личния ни живот. В това число и дома. И макар да казвам редовно „давай смело”,  си знам, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

И днес предлагам конкретни действия как да се отървем от неувереността и плахостта при избора на цветове за дома.  Конкретни действия в точки и стъпки, които да решат тоя проблем, поне за следващите пет години.

Кой е моят цвят за дома и как да съм сигурна, че това е така?

Ех, ма и въпрос, а? Само, преди да тръгнем по пътечката с точките, позволи ми да кажа…

Ние се променяме на няколко години и с нашите промени се променят и намеренията към дома ни, както и към неговите цветове. Затова нека кажем така, ще бъдеш непоклатимо уверена, но за сега. След пет години, като се промениш, мини по същите стъпки за новата си доза увереност. Пътят ще е един и същ, просто ще го извървяваш всеки път, когато усетиш необходимостта от промяна.

Важното е да реализираш поривите за промяна, не просто да ги оставяш да си витаят като мечти наоколо. Смяташ, че на кухнята й е дошло времето за нов цвят? Ето, минаваме сега заедно през моите четири стъпки и го намираме.

 Как да избереш цвят за дома си с непоклатима увереност

01 | Вдъхновението

Нещата, които те вдъхновяват, са напрактика нещата, които ти казват коя си ти или коя искаш да  бъдеш. И в двата случая това е най-добрата изходна позиция при избор на каквото и да било, не само на цвят. В единия случай изборът на цвят ще отговаря на твоята личност и ти ще се чувстваш комфортно, в другия ще те стимулира да вървиш по пътя, който ще те отведе до мечтаното ти бъдещо аз. Вдъхновението е твоята отправна точка. Най-важната точка, централната точка. И без нея не може.

И тука трябва яснота. Какво точно те вдъхновява? Фотография, пейзаж, рисунка, дреха от твоя гардероб, корица от модно списание? Какво? Намери източника на своето вдъхновение, назови го, посочи го и виж в какъв цвят е той.

Ако търсиш различни цветове за различните стаи на дома си, тогава може да усложниш малко тази игра като посочиш конкретно настроение, което искаш да цари в тази стая и се опиташ да асоциираш цветовете от източниците на вдъхновение с това настроение.

Пример, ако ти се вдъхновяваш от великолепна фотография на млада жена в синя рокля край морето, която пие чаша шампанско по залез, а след трайно пресяване измежду различни снимки, тази остава основният ти източник на вдъхновение, явно ще се спреш на синия цвят от роклята. Само че той за кухнята ли или за хола? За да отговориш на този въпрос, открий кое е преобладаващото настроение, което те завладява от тази снимка и го обвържи с настроението, което искаш да получиш в кухнята или в хола. Направи го бързо и инстинктивно, не позволявай философски мисли да те завладяват. Отговорът е в теб, това винаги е първият отговор, може да се окаже, че  цветът е подходящ и за двете стаи, пак е верният отговор.

Но. Съществуват ситуации, при които ти си знаеш кой цвят искаш. Лилаво за спалнята примерно. Смел цвят, но ти си го искаш за тая спалня. Няма конкретна снимка, няма конкретна причина, но има една мисъл, която шепне там на заден план „спалня равно на лилаво”. Най-вероятно въобще не помниш вдъхновението, което е регистрирало тази асоциация, но това няма значение. Липсата на спомен за вдъхновение не е толкова драматично, важното е, че резултатът от него още си седи. В този случай ти вече имаш отговора кой е твоят цвят.

Значи, първо вдъхновението, защото това е най-прекият път към теб.

 Как да избереш цвят за дома си с непоклатима увереност

02 | Никога няма само един верен отговор на въпроси за дизайн

Това ти го слагам като точка втора, за да не се оставяш на съмнението. Няма верни отговори в интериорния дизайн. Има опит, който е довел до великолепни резултати. Има правила, които са изведени от този опит, но няма верни отговори. Също няма и грешни отговори. Особено, когато говорим за дома. Тоест, всичко ти е позволено, стига да го искаш и теорията няма да ти противоречи.

Това си го запиши в главата и си остани с избора на невероятния син цвят от роклята на снимката. Права си да мислиш, че е прекрасен. Не си го виждала на снимка в интериор до сега? Е, щом производителят го има като боя, защо те тревожи предишният факт?

До тук, знаеш какво искаш и вече знаеш, че няма професионална теория, която да те спира да го приложиш, защото всичко в дизайна е въпрос на лично виждане.

Сега да елиминираме и останалите съмнения, свързани с изпълнението.

03 | Съчетай цвета си

Стаите, когато са изпълнени с повече от един цвят, имат тенденция да се харесват повече. Не е задължително, но по общи наблюдения е така. Допълнителните цветове може да влезат в дома ти под формата на аксесоари, възглавници и цветове на дамаски,  и не е задължително да са други бои за стените.

  • Когато искаш да разкрасиш и разнообразиш цветовете в стаята си, опитай се да ги сведеш до три цвята. Това е съвет, който звучи като клише, но работи в 99% от ситуациите.
  • Когато избираш допълнителните цветове за стаята си, винаги имай предвид своя основен цвят и го приложи в най-голямо процентно съотношение спрямо другите. Ще търсиш допълващи цветове, които хармонично да се съчетават с основния цвят, които ще го допълват и ще правят пространството по-живо и балансирано. Как правят дизайнерите това, може да прочетеш тук, но ако имаш собствена идея – върви с нея.
  • Когато основният ти цвят на стените е ярък и смел, той има нужда да бъде балансиран от неутрални цветове. Имай ги предвид при обзавеждането на дома си. Някои конкретни насоки как да стане това може да прочетеш тук.

Ама аз искам само един цвят! Добре, това е ситуацията примерно с твоята лилава спалня. Не искаш да я разкрасяваш със златно или жълто или с каквото и да било друго. Добре, това също е вариант. Монохромните помещения също са много красиви, но когато се изпълнят с два-три цвята, много близки сенки или нюанси на твоя основен, стават още по-красиви. Това пак си е един цвят, само че получаваш малко повече игра и настроение в пространството.

Добре, до тук имаме яснота, увереност, игра. Почти сме готови, само ако не е тази пуста светлина.

 Как да избереш цвят за дома си с непоклатима увереност

04 | Не подценявай светлината

Всяко помещение е уникално със своята осветеност. Всяко. Едно е на първи етаж, друго – на десети. Едно – с източно изложение, друго – с южно.  С голям прозорец или с малък прозорец. С дървета отпред или с бетонена сграда отпред. С различно географско разположение и надморска височина, при различна влажност на въздуха и  още една камара разни параметри, които определят осветеността. Няма две еднакви помещения от към осветеност и, незнам сега дали ще ми повярваш, но ако купиш едно и също лилаво за твоята спалня, то няма да изглежда по един и същи начин ако живееш в Лондон или в Лозен.

Цветовете се влияят от светлината и при различната осветеност изглеждат различно. Но не само. Цветовете изглеждат различно през различните часове на деня.

Това е ключът към истински удовлетворителният избор на цвят и точката, където най-редовно се правят грешки. Минаваш си по точки 1-3 безпрепятствено, стигаш до точка 4: „Боядисване в реалността“ и всичко се срива, а ти оставаш с впечатление, че 1-3 са пълна измислица. Но не е точно така. Грешката е в лошата преценка на осветеността.

Как тогава да боядисаме твоята конкретна стая с нейната си конкретна осветеност, с твоето конкретно лилаво и то да остане точно такова, каквото си го представяш?

План А. Е, аз искам стаята си в лилаво, без значение сега точно кое до последната цифричка на стойностите му. А, ми това е супер. Избери си едно лилаво по каталог в магазина, боядисвай и готово.

План Б. Искам си едно конкретно лилаво и точка. Когато това е твоят конкретен случай, не е нужно да записваш университета по физика, химия и математика, за да изчислиш как ще се промени цвета. Какво да направиш ли? Ползвай един наш много известен трик.

  1. Не избирай своя цвят в магазина под луминесцентните лампи. Избери цвят по палитра у дома, в конкретната стая, при конкретната светлина. Понеже тя ще е различна през различните часове, може да кажем така. Ще ползвам тази кухня най-често сутрин (примерно), вечер тя и без това ще е цялата само на лампи, значи искам това синьо да го виждам най-често такова в тези часове. Е, по сутринно време си извади палитрата в тази стая и си харесай синьото.
  2. Вземи си мостра от боята в три различни цвята. Твоето синьо, което току що избра. Избери първото съседно или през едно по-тъмно синьо, и също първото съседно или през едно по-светло синьо, дори вторите цветове да не са това, което харесваш. Боядисай с трите цвята три ленти, било то на една стена или на три различни стени, в зависимост от това дали ще може да се ориентираш, когато са далече или близо едно спрямо друго (само имай предвид, че и различните стени са с различна осветеност една спрямо друга).
  3. Излез от тази стая. Изчакай малко, например 15 минути.
  4. Влез и погледни цветовете.
  5. Повтори влизането и излизането през различните часове на деня.

Това е практическата дизайнерска стратегия, която интериорните дизайнери по цял свят прилагат, когато гонят конкретен-ама-конкретен цвят. Ако не им се получи номерът, отиват, купуват още три сини и пак почват да влизат и излизат на пресекулки.

Инак трябва да учиш физика пет години, химия още толкова и с малко часове по математика да си напишеш пет-шест формулки, на база на които няколко извънземни компютъра да ти сметнат всички променливи, така че да разбереш кое зелено да купиш, че като го боядисаш в тази стая при нейната осветеност, да стане синьо.

Номерът с влизането и излизането е по-лесен, работи и със сигурност ще знаеш какъв ще бъде резултатът, така че уверено след това да идеш да си купиш боя.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,Препоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК