Тази статия е предназначена за всички хора, които по една или друга причина са принудени да започнат нов живот под наем, с много оскъдни средства, в малки, тесни и недекорирани, често дори и бедно обзаведени апартаментчета из шумния ни град. За всички онези, които хем се чудят как да свържат двата края, хем искат да се приберат в хубав дом.

Но освен това, тази статия дава няколко бързи, много евтини решения за всички случаи, в това число и парти, когато имаш нужда да предекорираш нещо за кратко и нямаш време да пазаруваш, нито място да съхраняваш скъпи декорации.

Но преди всичко тази статия е опит да те накарам да погледнеш с различни очи дори на най-лошите ситуации. Трудностите винаги ще съществуват, а ако сега си някъде там, работиш на две места и живееш в малко апартаментче под наем, което едвам си намерила, но от не май къде се примиряваш и взимаш, въпреки мизерията и високата цена, и се чудиш кога ли ще имаш шанса да заживееш на по-красиво място… е, позволи ми да ти кажа няколко дизайнерски трика, които ще ти помогнат да промениш обстановката у дома по начин, който да внесе красота и уют без това да натовари и без това оскъдните ти финанси.

В интериорния дизайн има много подходи за декорация – и евтини и скъпи, а това, че някой има пари, съвсем не значи че може да декорира добре. Лафът „с пари и баба може” не е верен, повярвай ми – видяла съм го с очите си, на хиляди обекти, особено в моя бранш. Обратното също е валидно – понякога с много малко средства се получават истински ефектни интериори – уютни, приятни, даже някои и главозамайващо добри. И когато твоят случай е вторият, всичко което се иска от теб е внимание, старание и любов към детайла. Пари почти няма да ти трябват, обещавам.

Ето ги моите 1+12 съвета към теб. Как да декорираш красиво дома си, когато бюджетът ти за това е толкова минимален, че клони към нула. Като изключим първата точка, всички останали ги разполагам напълно хаотично, както ми е хрумнало на момента. А ти сама ще определиш в каква степен на важност да ги подредиш сама.

0 | Създай фокусна точка

Сега, преди да ми скочиш на врата, че почвам със сложните неща, нека ти кажа да гледаш на този съвет като на добро пожелание. Слагам фокусния център на първо място, защото той може да бъде повратната точка за твоя дом. Дори най-запуснатите интериорни пространства ще се променят драстично, ако им организираш красив център и подредиш пространството си спрямо него. Фокусната точка детайлно съм я разяснявала в статията тук. Тя представлява своеобразен център на стаята ти – първото нещо, което виждаш, когато влезеш там. И може да бъде всичко – от гледката през прозореца, до картина или покривка на масата.

Моето предложение към теб е да си боядисаш една акцентна стена в цвят по избор и да нарисуваш нещо върху нея с бяла боя. Не се иска нищо сложно – пеперуди, цветя, дърво. За повечето от тези фигури има дори шаблони в книжарниците за артисти. Най-лесно се рисува дърво, всеки го може, дори и малките деца. Тук се иска повече старание, отколкото талант. С бял молив очертаваш контур, там където си го сбъркала го триеш с вода, и оцветяваш с бял латекс и четка.

Създавайки си артистичен център, ще промениш настроението в дома си, ще аранжираш дори и малкото мебели около него, ще имаш истински артистично и дизайнерско решение. А артистичните решения обикновено са по-успешни, отколкото си очаквала.

Тази точка е пожелание. Затова и няма номер, просто съм й сложила една нула – искам да я кажа, но не искам да те натоварвам. Ако я счетеш за неизпълнима, отпиши я.

Сега наред идват 12 съвсем изпълними, нискобюджетни решения.

01 | Извади си одеялата на показ

Имаш нужда да покриеш стария дивайн на хазяина си, защото нямаш пари за нов или още по-лошо – не ти е позволено да го изхвърлиш. Е, това е лесно. Извади си одеялата и го покрий, не търси скъпи кувертюри, едно одеяло ти е напълно достатъчно.

А когато нямаш място или гардероб да прибереш останалите си завивки и одеяла, то знай, че в момента е много модерно те да се използват за декорация на дома като се разполагат на купчина върху някой стол. Заради красивите си шарки и материи, те се превръщат в истински интериорен аксесоар.

02 | Дай живот на спалнята

Без чаршафи не може никой, ни богат, ни беден. И да, ти може да нямаш пари за дизайнерски чаршафи от скъп памук, но се опитай да намериш нещо живо и пищно от към цветове и десени. Чаршафи, които да внесат истинска радост в спалнята ти, дори без да си оправяш леглото. Потърси си нещо красиво, пъстро, весело и от памук. В спалнята не ти трябва нищо друго освен такива завивки. Те ще са и нейната декорация.

03 | Намери място за истински растения

Най-често скъпите интериори се правят с истински или копринени цветя, но когато бюджетът за това е абсолютно извън твоето полезрение, намери място за живи зелени растения. По-малки или по-големи, светло- или сенколюбиви, според пространството. Те ще внесат много живот и красота. Зле шпаклованите стени зад тях няма да ти правят вече впечатление.

В случая с растенията искам да отбележа нещо от изключителна важност. Не ги разполагай никога в пластмасови саксии – винаги избирай керамични. Може да са най-най-най-евтините керамични саксии, но да са керамични. Никога пластмасови. А ако те вече са такива, може да ги сложиш в красиви ратанови кошове или да ги увиеш с хартии. Каквото и да е друго, само не и пластмаса. Това е важно за красотата на дома.

04 | Използвай хартиени торби за декорация

Ооо, в света има толкова красиви хартиени торби. Използвай ги. Със сигурност имаш поне две приятелки, които могат да ти подарят една или две, или си запазила от предишни покупки някой и друг хартиен плик . Еми ето, имаш ги. Просто ги остави на показ – върху скрин, върху рафт, дори на масата в хола или на земята в коридора.

Хартиените пликове са много удачни, когато имаш много малки вещи, но нямаш чекмедже или друго място за тях. В тях можеш да разполагаш козметиката си, дезодоранти, гримове, дори сешоари, кабели за телефон и други вещи от всякакъв род. Вместо всичко да седи на показ в отвореното пространство, просто го прибери в един или два красиви плика. Това е, а те нека си седят на показ – ще играят ролята на картина в пространството и на допълнителен цвят. Ще бъдат източник на красота.

Освен своите вещи, в хартиени торби можеш да разположиш саксия с цвете или дори бутилката, която ползваш вместо ваза – ще имаш ваза от хартия. Аз правя това всяка Коледа с коледните си цветя – слагам ги в големи хартиени пликове с коледни картини върху тях, защото вазите ми са твърде пролетни.

05 | Декорирай с хартиени кутии

Такива се продават в повечето магазини с отношение към дома, дори и в някои книжарници. Те са алтернатива на предната точка в някои отношения – събират малки вещи, стоят на показ и красят пространството с множеството си цветове, могат да бъдат разположени буквално навсякъде, за да са ти под ръка според вещите, които слагаш в тях. Защо да даваш грешни пари за скъп скрин с чекмеджета, когато можеш да имаш красиви хартиени кутии?

06 | Декорирай с прежда и бижута

Това е решение, което е малко бохо шик, но въпреки това е решение за декорация с минимален бюджет и напълно ще замени която и да е картина. Декорацията на стена можеш да направиш с малко прежда и пискюли, но също и като оставиш на показ колиетата, гривните и обеците си – закачи ги на видно и удобно за тебе място на някоя стена.

07 | Използвай шаловете си

Извади онези красиви шалове от гардероба си и ги окачи на стената вместо картини. Направи го така, че да ти е лесно да го свалиш и ползваш, но после го връщай пак там. Картина на стена? Пфф, че и скучно, по-добре шал на стена.

Освен като картина, шаловете си можеш да окачиш и на вратата на гардероба, на вратата в стаята или дори на куки към стената. Модните дамски аксесоари са отличен интериорен аксесоар, защото са пъстри, живи и красиви. Нямаш бюджет за декорация? Е, нали имаш шалове…

08 | Извади красивите си рокли

Вероятно имаш някой стар гардероб за дрехи, спално бельо и вещи. Но красивите дрехи може да ги извадиш от там и да ги използваш за декорация като ги оставиш на показ в стаята, спалнята, коридора. Това е особено подходящо в случаите, когато имаш твърде много празни стени, твърде малко мебели и чувството, че това голо пространство всеки момент ще те срине. Не му позволявай това, използвай красивите си рокли и го декорирай.

09 | Остави пазарските чанти на показ

Вероятно и ти си от онези мадами, които отказваме да пазаруваме в пластмасови пликове и имаме поне пет различни торби от лен, ратан или памук за пазар. Е, декорирай си закачалката в коридора с тях. Хем ще са ти под ръка като излизаш, хем ще ги използваш за декорация. Особено ако са от ратан ще внесат купища добро настроение още от коридора.

10 | Преоткрий стъклото

Знам, че когато всичко е с много тънък бюджет, ние често взимаме решения, които не са в полза на красивия дом. Казваме си, бе хайде карай – сега така, пък някой ден ще си купя нещо по-красиво.

Но не! Не позволявай на пластмасата и евтините китайски изпълнения да превземат дома ти. Използвай стъкло. По-добре стъкло. Хиляда пъти по-добре стъклен буркан за цветя пред евтина китайска ваза от полирезин. Хиляда пъти по-добре прозрачна стъклена купа за плодове и салати, вместо такава от пластмаса. Хиляди пъти по-добре сервиз за хранене и чаши от стъкло, пред грубите, недодялани и евтини чинии от доломит. Сервизите от стъкло също държат много добра цена, но са по-изящни, по-тънки и в пъти по-елегантни.

Преоткрий стъклото, особено когато държиш вещи и бутилки на показ. Ако нямаш място за бутилката оцет и олио в шкафа и ги държиш отвън на плота в кухнята, пресипи ги в бутилки от стъкло. Използвай буркани, стъклени купи и шишета за каквото ти хрумне, само не се поддавай на евтините изкушения в магазините от лев, още повече ако са изработени от полирезин или пластмаса.

11 | Използвай възглавници

Това е ултимативното решение за декорация, без значение с какъв бюджет разполага един интериор. Възглавниците могат да внесат множество различни настроения чрез цвета и материала на калъфката си. Дори ще запълнят празните места по пода, ако ги разположиш като места за сядане и ще създадат уюта, който ти липсва. Лесни са, евтини са, напълно достъпни. Функция и красота в едно.

12 | Покрий масата си със покривка

Най-вероятно масата, която ще завариш в апартамент под наем, ще бъде на светлинни години далеч от дизайнерско изпълнение с екзотично дърво, мрамор и златни кантове. Но пък за това в света на покривките има великолепни решения и за 18 лв. Покривки от памук и лен се продават на достъпни цени онлайн, поръчай си нещо шарено и красиво за масата в кухнята. Хем ще я превърнеш във фокусен център, хем ще имаш много красота с малко средства. Просто се увери, че това което поръчваш е памук. Не акрил, не полиестер, не найлон. Памук. 100% памук.

И в заключение да кажа две неща.

Първо. Когато трябва да избираш между естествен и изкуствен материал, винаги избирай естествения. Дори евтиният бамбук е по-добро решение от която и да е пластмаса. Естествените материали идват със собствената си красота в твоя дом и остават там със нея. Дори самите вещи да не са рисувани и богато декорирани, дори да са най-семпли и обикновени, красотата им идва от самото естество на материала и винаги, винаги, винаги е за предпочитане пред най-богато нарисуваната пластмаса. Винаги.

И второ. Домът, колкото и скъпо да е декориран, ще изглежда отблъскващо, когато не се поддържа чист и подреден. Ти може да използваш шалове и хартиени пликове, за да внесеш цвят и уют в малкото си жилище под наем, да нямаш скъпи цветя от коприна и диван с бяло памучно кадифе, но домът ти пак ще бъде прекрасен, ако е чист. Това е ключовото условие за красота. Използвай дрехите и шаловете си за декорация, умело прибирай вещите си в хартиени кутии, разпръсни възглавници тук и там, дръж дома си чист и подреден и тогава всичко в твоя живот ще започне да се променя към добро.

Благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация и още идеи може да видиш в моите  галерии в Pinterest – Decorating & Tricks For The Home

Снимките на някои от спалните комплекти и покривките за маса са на H&M HomeПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК