Този месец е месец да се поглезим, затова днес пак цветове. Само че от различна гледна точка.

Досега вечно гледаме как да внесем един цвят в едно пространство. Днес, обаче, ще гледаме под друг ъгъл – защо да внасяме един цвят в едно пространство.

По отношение на въпроса как, аз мисля че ти вече си абсолютен професионалист, защото знаеш много, наистина много. Да видим, един бърз преговор по темата как да внеса цвят у дома:

  1. В мащаб XL и L чрез боя или тапети на всички стени, една стена или част от стена.
  2. В мащаб L и M чрез дамаските – дивани, пердета, килими и възглавници.
  3. В мащаб M, S и XS чрез интериорните аксесоари – вази, цветя, кутии, картини…

Сега си спомняш, че знаеш нали? Ето, днес няма повече да го споменавам, всичките цветове, които внасят щастие у дома ще ги гледаме през ъгъла защо и къде, а как и в какво количество ти ще го решиш сама.

Цветовете могат да повлияят на настроението ни и да отразят нашата личност, но когато става въпрос за декориране у дома, кои са най-добрите цветове, които се използват, за да предизвикат чувства на радост и щастие?

01 | Жълто

5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
Възхитителен, очарователен и приятелски. Горе-долу това е жълтият цвят в три думи. Той е цветът на щастието, защото е цвят, който се асоциира със слънцето и ведрия слънчев ден.

Но, освен това, жълтият цвят спомага за освобождаването на серотонин – невротрансмитер, който се синтезира в централната нервна система и, наред с различните си положителни влияния върху храносмилането, съня, сексуалността и настроението, допринася за усещането за благополучие. Тоест от биохимична гледна точка, жълтото е най-добрият цвят е да повдигнеш духа си.

Независимо дали е лек и ефирен или смел и ярък, жълтият цвят също има властта да стимулира творчеството, донася жизненост във всяка стая в дома.

От гледна точка на предназначението на стаите, най-подходящо е да бъде внесен във

  • всекидневната – за активност,
  • кухнята/трапезарията – за добро храносмилане,
  • стаята на децата – за стимулиране на творчеството,
  • работния кабинет – за добро настроение,
  • в спалнята – за щастливи семейни взаимоотношения.

Жълтият има тенденцията да надделява и да превзема пространството, затова най-добре да бъде въвеждан чрез акценти, при това в умерени количества.

02 | Зелено

5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
Успокояващ цвят за доволство и спокойствие. Асоциира се с природата, а няма човек, който да отрече, че достъпа до природата ни прави щастливи. В по-меките си нюанси, зеленото осигурява концентрация и релакс. Смелите зелени, от друга страна, имат възбуждащ и съживяващ ефект – както действа светофарът: зелено – тръгвай.

Правилният, мек, пастелен зелен нюанс у дома може да има заземяващ ефект и да осъществи връзка между човека и природата, и с това да допринесе за личното щастие.

Подходящ е във всяка стая, особено в банята, библиотеката, коридора.

Зеленото се внася най-добре чрез съчетаване на различни негови тонови и нюанси, също както прави природата. Погледни в градината и се вдъхнови от разкошния микс на зелени  цветове там.

03 | Синьо

5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
Спокоен, успокояващ. Студен цвят, който спомага за концентрацията и активиране на ума. Символизира лоялността и доверието, говори за увереност и надеждност (президентите, банкерите и полицаите вечно ги обличат в синьо). Асоциира се с небето и водата.

Сините цветове са най-подходящи за баня, работен кабинет, също и в спалня, където осигуряват добър и здравословен сън. Те също са идеален цвят за малки стаи, където ще създадат чувството за повече пространство.

Синьото е студен цвят, който ще донесе усещане за прохлада (особено светло синьото), когато с него се декорира през лятото, и усещане за мраз, когато навън вилнее зимата. За да се балансира усещането за студ, светлите сини нюанси най-добре се съчетават с топли цветове.

04 | Розово

5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
Розовото е цветът на любящите и щедри хора. Бледите розови цветове отразяват топлината и чувствителността. Активните розови цветове се асоциират с романтиката и чувствеността.

Жизненият розов цвят внася оптимистична перспектива за живота. Той е забавен, енергичен и вдъхновяващ. Най-добре се използва във всекидневната, трапезарията и спалнята.

Розовото е топъл цвят, който, макар и умерено топъл, ако бъде използван за цвят на стените, може да направи едно пространство да изглежда по-малко. Ако това би те притеснило, тогава най-добре да прилагаш розовото в стаи с големи прозорци или в пространства, които получават много светлина.

05 | Червено

5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
Смелост и увереност са ключовите думи за този цвят. Той предизвиква емоции и активност. Означава жажда за живот, символизира оптимизъм и жизненост.

Според изследванията повишава сърдечната честота. Идеален е за енергизиране на пространството. Подходящ и за енергични хора, които имат нужда постоянно да вършат нещо, и за по-меланхолични и хора с ниско кръвно, които имат нужда от малко стимул.

Червеното е най-топлият и активен цвят в палитрата, с него се декорира трудно и се изисква внимание. Използвано у дома, ще направи стаята да се чувства богата и приветлива. Създава усещане за топлина, особено през зимните месеци и най-често с него се постига небезизвестният „коледен уют”.

Червените цветове са интензивни и превземащи цветове, при работата с тях е подходящо те да се внасят чрез шарки и мотиви, вместо чрез боядисване на цели стени. Например възглавница на червени рози, щори с червени шарки, червена ваза, нещо червено в картината. Шарките ще смекчат активността на червения цвят, без да погубят неговата виталност.

От тези 5 цвята моите най-любими са розовото и синьото. Кои са твоите любими? Ще се радвам да ми отговориш тук.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:   # maisonsdumonde.com

01 | homedesignjobs.com | modernchairs.eu

02 | housebeautiful.co.uk

03 | diningandlivingroom.com | housebeautiful.co.uk

04 | insplosion.com | housebeautiful.co.uk

05 | etsy.com | stylisheve.com | raymourflanigan.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК