В днешния ден си бях наумила да пиша за червеното вино и как да го сервираме. Обаче снощи ми се смени мнението. Защо ни е червено вино, като коледната класика отива далеч по-нататък… Греяно вино. С великолепни аромати, безкрайна възможност от комбинации на подправки и съставки, и респективно с невероятен вкус. Тази напитка не е просто коледна класика, тя е абсолютната коледна класика и практически може да се сервира и на гости или просто със семейството у дома – за блясък в очите и малко зимна наслада за сетивата.

Така че днес – греяно вино за Коледа. Обаче! Има милиард рецепти, милиард комбинации и всичките са великолепни. Превъзходни. Било то сервирани със сирене или месо, или като приятна напитка с вечеря, преди или след нея. Затова нека направя едно уточнение.

Тази статия не е толкова за това да ти даде рецепта за греяно вино, колкото да те вдъхнови да си направиш твоя рецепта. Така винаги е най-приятно, пък и най-удачно.

Класическите съставки за рецепта за греяно вино

Греяно вино за Коледа

 1. Червено вино. Възможностите тук са много, в това число може да се използва и малиново вино. Като цяло ти трябва да избереш какво ще бъде червеното вино, според това, което обичаш. Традиционно в рецептите се използва бордо или портвайн, но ако питаш Джейми той ползва Chianti от региона на Тоскана, и добавя „или друго италианско вино”. Гордън Рамзи не си играе с марки, съветът му е „качествено червено вино”. Е, значи ясно. Всичко, което обичаш, стига да е червено, и да е вино, е отлично начало за рецептата. Трябва ти 1 бутилка 750 мл.
 2. Подправки. Традиционните подправки в греяното вино са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, звезден анасон, дафинов лист и джинджифил – пресен или маринован. Някои рецепти ползват и ванилия – не съм сигурна дали е традиционна като подправка, но е добра приумица и пример, че човек спокойно може да си изфантазира още нещо тук.
 3. Плодове. Те са ясни: ябълки, мандарини, портокали и лимони. Тези плодове може да се използват нарязани или само техните кори, както ти пожелаеш според степента, в която искаш да присъства техният вкус и аромат. Например, аз няма да си сложа лимон във виното, но пък Джейми си добавя цял един и понеже не му стига си слага и един лайм. Аз бих сложила кората на лимона, но никога месестата част, така че тук отново е въпрос на вкус.
 4. Захар или мед за сладък вкус. И сега тук пак е много разнообразно. Ако виното ти е сладко, добавената захар ще бъде по-малко и обратното. Рецепти варират от една лъжица до 200 грама захар за една бутилка. Ти ще определиш по своя вкус, но приеми един съвет от мен, като телец. Когато подслаждаш виното си със захар, не с мед, използвай кафява или светло кафява захар – винаги дават по-добър резултат.
 5. Ядки. Може да се използват наситнени орехи, също и стафиди.
 6. Ароматен алкохол. С цел добавяне на още повече аромати и вкусове, много съвременни рецепти прибягват и до ароматни алкохоли като ром или коняк. Ако използваш портвайн за основа на греяното си вино, от тази точка няма смисъл.

Това са му петте съставки (шестте – ако ползваш и последната). Сега да видим и…

Начин на приготвяне на греяно вино

Греяно вино за Коледа
Основната тънкост тук е, че сместа никога не трябва да се оставя да кипва, защото виното губи качествата си, също и голяма част от алкохола си. Най-често то се загрява близо до точка на кипене и се оставя там за около 5 минути.

 1. Винаги се започва с подслаждане на виното и направата на топъл сироп при температура близо до точката на кипене, на котлон.
 2. В горещата смес се добавят подправките и плодовете, разбърква се внимателно за около 5 минути и се дърпа от огъня.
 3. Оставя се да се инфузира за около 2 часа. Алтернативно, може да се вари в уред за бавно готвене – отново около 2 часа.
 4. Прецежда се сместа през фин тензух за да се отстранят подправките. Алтернативно, всички подправки може да се сложат в чист тензух и да се варят с него, за да не се налага да се прецежда сместа след това.
 5. Сервира се във всичко друго, освен в стандартна стъклена чаша за вино, включително и в керамични чаши, чаши за чай и купички. Може да се сервира по средата на масата в обща купа с черпак, и всеки да си сипва сам.
 6. При сервирането може да се върнат част от плодовете вътре в него. Идеята е да е красиво, но пък и да не пречат на човека, който си отпийва от чашата.
 7. Греяното вино винаги се сервира топло, най-оптималната температура за него е 55°С.

Така, това е базата, на която вече може да твориш спокойно.

Моята рецепта за греяно вино

Греяно вино за Коледа
Отново, тук не искам да ти давам рецепта, искам да те вдъхновя да съставиш изцяло своя си. Затова погледни на моя списък със съставки просто като на един от милиардите примери.

 • 750 мл качествено червено вино, по избор
 • 75 г мека кафява захар
 • 1 чл мед
 • 2 малки пръчки канела
 • 6-7 бр карамфил
 • 5-6 бр кардамон
 • Настъргано индийско орехче (моята си интерпретация, извън традиционните подправки)
 • 5-6 зрънца черен пипер
 • 1 портокал, нарязан на кръгчета + кората от още един портокал
 • 1 мандарина на парчета + нейната кора

Това си забърквам аз. Сипвам виното в метален съд на котлона. Добавям захарта и меда, бъркам докато се разтвори. Добавям всички останали съставки. Държа на котлона без да го оставям да кипи 5 минути, бъркам внимателно с дървена лъжица. Вадя от котлона, оставям за 2 часа да си почива. Прецеждам, връщам плодовете и канелата, преди сервиране го стоплям отново, горе долу на око до приблизителните 55°С. (Ще трябва да си купя термометър за готвене аз.)

Обичам греяно вино със сирене Бри и масло, някой интересен плод (на снимката – райска ябълка) и малко хляб (по сегашната ми диета – от лимец). Сервирам си виното в купичка, и дори си слагам нож за масло и нож за сирене.

Като дете бях пленена от Роджър Зелазни и неговата поредица Амбър. После прочетох всичко, което беше написал той, и го препрочетох още хиляди пъти. Същото правя и до днес – единственият автор на художествена литература, който успя да стигне до мен. И там, сред милионите приключения, неговите герои вечно сядат на чаша вино с хляб, сирене и месо. Като дете си мислех, бе по-дяволите, не е ли твърде семпло това за принцове и принцеси на Амбър и Хаос? Разбира се, нямаше как да получа отговор на тоя въпрос. Животът ми отговори години по-късно, когато открих греяното вино. Не ти трябва друго. Греяно вино, качествен хляб, малко сирене с масло, малко месо. Семпло, да, но вкусно до степен на самозабрава.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимките от тази публикация са направени през моя фотоапарат.Препоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК