Има много истини в интериорния дизайн. Колкото дизайнера – толкова истини. Обаче има някои, които всички ги признават. Всепризнатите истини в интериорния дизайн. И една от тях е, че добрата декорация на дома качва нивото на неговия дизайн. В пъти.

Когато говорим за декорация обаче, аз нямам предвид – сезонната декорация, или коледната декорация, или есенната. Имам предвид неговата постоянна декорация. Тази, която си е там целогодишно. Всички вазички, цветенца, свещи, купи, декоративни фигури, табли и… говори ми… какво ли още не.

Ти знаеш, че аз си поддържам теорията на подредения дом. Вероятно заради математически устроения ми мозък. И все пак, не съм само аз. Многото вещи създават хаос и безпорядък. Многото ежедневно използвани вещи, разположени на показ у дома не са по правилата и на топ-дизайнерите. Всеобщо е мнението, че домът трябва да е подреден възможно повече и ежедневните вещи да имат своите обичайни, лесни за достъп места, но скрити от погледа.

От друга страна, не върви пък домът да е съвсем изпразнен от вещи на показ. Минималистични дизайни и теории колкото искаш, ма пак не върви. Домът си е дом и трябва да е уютен, трябва да е гиздав и пълен с живот.

И тук се намесва декорацията. Тя е тази, която прави връзката между тези две толкова крайни, но в същото време толкова верни мнения. Тя е тази, която, приложена в една умерена и дозирана степен, ще превърне обикновения дом в красив дом. Във великолепен дом.

И още две изречения, преди да стигна до триковете, дето знам, че вече ще ме цапардосаш с нещо, че философствам. Чакай. Преди триковете има два въпроса, които искам да си ги отбележа.

10 дизайнерски трика, които ще те превърнат в професионален декоратор

Кои места у дома са подходящи за декорация?

  • Маси, помощни масички, интериорни масички, скринове, бюра, камини.
  • Первази на прозорци.
  • В някои случаи рафтове на библиотеки, открити кухненски рафтове.

Колко декорация е достатъчно декорация?

Това в духа на подреденото, пък не дотам подредено пространство. Разбира се, винаги има шанс да предозираш декорацията до момент, в който домът ти започне да прилича на магазин. Аз вярвам, че във всеки от нас има граница. При някои е повече, при други по-малко и това си зависи от характера на всеки един от нас. Достатъчната доза е твоята доза. Дори и да не си я знаеш сега, ще я разбереш, когато започнеш.

Айде, казах си, сега трикове.

01 | Изяви себе си, не следвай тенденции

Започвам първо с това, защото това е ключът към добрата декорация в твоя дом. Изяви себе си. Твоята декорация е твоето заявление. Ако аз вляза в твоя дом, горе-долу ще получа представа коя си ти, или коя искаш да бъдеш. Без значение настоящата себе си или някоя футуристична, мечтана себе си, но себе си. Обичаш дракони и черни цветя – еми добре. Аз пък ще си декорирам със златни фенери и розови божури. Никой не те критикува. Няма мода, няма тенденции. Това което обичаш, това което грабва окото ти. Правилото е, ако съседът ти го прави, ти по-добре недей.

10 дизайнерски трика, които ще те превърнат в професионален декоратор

02 | Съчетай функцията с декорацията

Тук искам да дам пример с бюрото на Кат Грант от холивудския сериал по комикса Супергърл. Ох, колко го обичам това бюро, да не говорим за стената зад него, но за нея някой друг път. Днес бюрото и по-скоро вещите върху него. Наред с типичните декоративни аксесоари – малките вазички, орхидеите, празната златна купа – на това бюро са разположени и два други вида вещи. Едните, които тя ползва в работата си – голямата кожена подложка, компютърът, кутията за папки и бележки, тази за химикалки. И другите, които тя ползва, защото си е Кат Грант – водата за дезинфекция на ръце в малкото стъклено шишенце със сребърна капачка, парфюмът и кремът за устни в другите шишенца. Подходът на декораторите е уникален с това, че едновременно използват функцията и я смесват с декорацията. Получило им се е едно изключително балансирано и прекрасно пространство, с точната доза не много, но не и малко декоративни елементи.

Използвай този подход, не се лишавай от функцията, заради красотата, просто дозирай количеството функционални вещи на показ и ги съобрази с мястото, където ще са ти най-удобни за ползване. Стъклената кутийка с балсам за устни при теб може да не е на бюрото, а на масичката в хола.

03 | Съобрази мащаба

Тази точка също е ключ. Балансът в габаритите на декоративните вещи спрямо площта на декорираното пространство. Просто не върви да декорираш скрина си с ваза, която е по-голяма от него. И за съжаление няма точна формула, която да ти кажа. Но правилото е малките пространства се декорират с относително малки вещи. Съответно, големите пространства понасят по-големи вещи. Тук съобразяваш не толкова общата стая, колкото площта върху която разполагаш декорациите. Обратно към предната снимка – офисът на Кат Грант е внушителен в размерите си, но бюрото е сравнително малко в общия обем, респ. декорациите върху него са сравнително малки и те.

04 | Размествай, размествай, размествай

Понякога става така, че виждаш в магазина някоя декорация – ваза, цвете, фигура, фенер, статуетка, кутия, шише, свещник – и казваш „О да, това е моята вещ.” Нямаш идея къде точно ще я сложиш, но знаеш, че това е твоята вещ. Прибираш се у дома и се чудиш къде й е място. Не се чуди, мести. Мести смело и безотговорно и колкото по-безотговорно, толкова по-вероятно да намериш мястото на тази вещ. Понякога не си даваме достатъчно време да декорираме. Отказваме се с първия грешен опит и го запокитваме това красиво нещо някъде, където и ние знаем и то знае, че не му е мястото. Еми не. Размествай докато тази вещ не си застане на място. Когато това се случи веднага ще го разбереш. За съжаление може да минат часове, понякога дни, а в моя случай с един декоративен кафез за птици – 7 месеца. Просто не се отказвай да променяш и знай, че понякога най-невероятното място може да е твоето място. Дори и най-големите дизайнери не го правят от първи път, повярвай ми.

10 дизайнерски трика, които ще те превърнат в професионален декоратор

05 | Използвай телефона си

Всеки път когато аранжираш дадена декорация си спомни, че телефонът ти има вграден фотоапарат. Снимай я и погледни снимката. Харесва ли ти?

  • Не? Тогава трий тая снимка и почни отначало.
  • Да? Тогава запази снимката и ако имаш идеи за друга аранжировка – изпълни я, снимай пак и сравни. Трета идея може да ти дойде и след два дни, когато установиш, че не си на 100% доволна и от второто изпълнение. Но вече ще имаш старите снимки за сравнение и ако новата ти подредба не е по-добра, ще върнеш някоя от старите докато не ти хрумне четвърта идея.

Нищо не работи толкова ефективно, колкото да видиш собствения си труд на снимка. Някоя приятелка може да ти даде мнение, може и критично мнение да получиш. Но ако получиш критика, задай големия въпрос. Защо не ти харесва? Ако получиш смислен отговор на този въпрос може и да разместиш пак, просто да провериш дали няма резон. Не всяко критично мнение е за лошо, повечето са за добро.

Но дори и да имаш мнението на приятелите си, пак си провери с телефона. Работи, пък и ще имаш архив на вариантите си за сверяване.

06 | Замени кича за класата

Знам, че е трудно да влезеш в нов дом, да обзаведеш всичко, че и да тръгнеш да купуваш скъпи вази и купи веднага след това. Но това е генерален съвет за дома, не за момента. Купувай си по една красива и качествена декорация на година. Една или две, според собствения си бюджет. Годините си летят и няма да усетиш как домът ти ще се е превърнал в красиво място, декорирано с изискани вещи, не с пластмасови фигурки и китайски вази от смола. Една вещ на година. Това е.

07 | Оставяй място между декорациите

Ако някоя декорация не работи, много вероятно е не защото не си аранжирала добре вещите си, а защото между тях няма достатъчно пространство и всичко изглежда струпано накуп. Извади нещо от аранжировката си, раздалечи предметите, дай им пространство да покажат индивидуалната си красота. В 99% от случаите проблемът ти ще е решен.

10 дизайнерски трика, които ще те превърнат в професионален декоратор

08 | Използвай някои базови правила

Всъщност ти вече знаеш много, просто не го подозираш. В този блог се натрупаха статии с достатъчно правила и те всичките са приложими не само в интериора и обзавеждането, но и в декорацията. Какво знаеш ли? Сега ще видиш:

И толкова. Всъщност ти имаш вече пълния набор от правила, за да бъдеш профи декоратор.

09 | Съчетавай златно и сребърно

Не се страхувай и не мисли, че златното и сребърното са несъчетаеми. Това е мит, който Долче и Габана много, ама много отдавна опровергаха. При това в декорацията на дома златните и сребърните вещи придават блясък и стил, арогантност и закачливост, каквато никоя друга вещ не може да придаде. Голямата им тайна е да са по много. И от двете.

10 | Мисли за сезоните

Това е моят последен съвет към теб. Когато декорираш дома си, помни, че след зимата идва пролетта и никога не е лоша идея да промениш части от декорацията си с нея. Просто го помисли предварително.

Например, това е моята ваза със заскрежени зимни цветя, но на пролет ще ги заменя с пролетни, а през лятото ще им сложа божури, през есента пък ще я напълня с есенни листа.

Или друг пример, това е моят прелестен фенер – през зимата слагам еленчета в него и снежинки, през есента тикви, през пролетта е пълен с цветя, а лятно време в него слагам миди и морски звезди.

Нещо в този дух. Декорирай, но бъди готова за промяна с промяна на сезоните и имай стратегия какво ще променяш.

И като за накрая, понеже идва Коледа. По Коледа правилото за точната доза не важи. Поне не в моя дом. Още не приличам на магазин за играчки, но съм на път. И домът ми е толкова прекрасен, че едвам дочаквам да дойде другата година и да започне декорацията наново. По Коледа повече значи повече и колкото повече – толкова по-коледно.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: # vintagerosegarden | elledecor.com | justluxe.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко  хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК