Отидоха си времената, когато интериорите се подчиняваха на един единствен стил. В съвременните пространства е вече трудно да причислиш обзавеждането към някой конкретен интериорен подход. И това е разбираемо, имайки предвид огромните възможности, които ни се предоставят днес, невероятните неща, които имаме възможност да видим – било то обикаляйки по света или сърфирайки в безкрайния нет, или желанието ни да обединим всичките си разностранни идеи в едно. Към многото мотиви да съчетаем класическите (традиционни) стилове с модерното обзавеждане в своето писмо Невена добавя и още два. Ето какво написа тя:

Здравей, Вероник!

Знам, че на теория можеш да имаш модерен градски апартамент с ретро елементи, но аз наистина не знам как да постигна баланса. Накратко, искам да използвам стара дървена маса от баба и да запазя дъбовия паркет, който заварихме в апартамента, когато го купихме. Тези неща освен че са красиви, са символ на приемственост за мен, но все пак искам да остана с усещането, че живея в този век…

Благодаря ти за чудесните идеи в блога, вече намерих много отговори, обожавам също стила ти и начина на изразяване!

Поздрави,
Невена

Хей, Невена! Благодаря ти за този невероятен въпрос. Аз отдавна се питах дали не е време да напиша нещичко по въпроса, но ето – ти ме изпревари и с малко думи описа голямата драма.

Всъщност аз не го възприемам за голяма драма, честно. И не съм само аз, дори в момента това е много гореща тема в интериорния дизайн. Тема, която стигна до там, че повечето големи производители представят в каталозите си предимно този подход, като се разровя из блога си  – повечето избрани от мен снимки са точно такива, а дизайнерите дадоха име на този стил. Нарекоха го транзитивен, или преходен стил. Не е най-доброто име, хех.. със сигурност не звучи никак вдъхновяващо, макар че резултатите му са.

Все повече интериорни дизайнери по света споделят опита си с клиенти, които отварят широко прозореца и изхвърлят правилата със замах. Клиентите не искат супер-стилни стаи, вдъхновяват се от комфорта на класическите домове и също като теб и мен искат да живеят в този век с неговите смели цветове и изчистени линии. Някои дори протягат едната си ръка далеко в бъдещето, докато с друата не пускат далечното минало. Така се роди този стил, смесица между класическото и модерното. Смесица между античното и футуристичното.

И познай какво?! Ние сме тези, които ще напишат правилата на този стил, защото ние сме тези, които го създават. Ние сами ще си напишем теорията, защото ние сме тези, които тръгнаха с практиката. Чувстваш ли се вече горда?

Как да съчетаеш класическото и модерното в обзавеждането на дома

Какво може да вземем от традиционните класически интериори?

 1. Със сигурност качествените материали като дърво, камък, керамика, кристал.
 2. Естествените материи – памук, коприна, лен, вълна, пух.
 3. Удобството на мебелите – широките кресла, меките дивани, здравите стабилни дървени маси, които в днешно време дори чук и резачка трудно разглабят.
 4. Някои от по-разпознаваемите форми на мебели и обзавеждане в класическите стилове, както и малка част от декоративните им елементи.

(Накратко, двете неща, които искаш да вземеш в новия си дом от миналото, са имено двете неща, които аз бих ти казала да вземеш.)

Какво ще вземем от модерните интериори?

 1. Смелите цветове и цветови комбинации.
 2. Изчистените линии.
 3. Новите материали, лъскави метали, стомана.
 4. Семплотата на пространството – край на натруфените и предекорирани стаи, край на стотиците снимки на рафта, петдесетте вази и няколкото хиляди варианта на плетени покривки.
 5. Красивите рисунки, които хиляди артисти по Света инкорпоритат в дамаски, тапети, килими и картини.
 6. Блясъкът на новото, току-що произведено/лакирано/ушито/боядисано.
 7. Причудливите идеи за форми на съвременните дизайнери – било то в ергономията на стола, краката на масата, във вази, лампи или облегалки.

(Накратко, двете неща, които искаш да вземеш в новия си дом от миналото, ще трябва да ги лъснеш, почистиш, ремонтираш и лакираш докато не заприличат на нови.)

Как да съчетаеш класическото и модерното в обзавеждането на дома

Когато вече всички сме наясно какво от къде ще вземем, отново опираме до основния въпрос – как? Как да съчетаем два толкова различни стила и да посрещнем гостите си с гордо вдигната глава, че сме го постигнали сами? Ето някои идеи по въпроса.

01 | Следвай правилото на 80%

Интериорният дизайн винаги цели да създаде баланс и хармония. И ако ти представиш и двата стила с еднаква сила, това ще създаде интериор, който изглежда по-скоро объркващо, за да не използвам по-силна дума. Затова спазвай правилото на 80%. Това правило е лесно, и важи за всичко, включително и в съотношението здравословно-нездравословно хранене (както не веднъж ми е натяквала Н.).

Избери един от двата интериорни подхода за доминантен и го представи в пространството на около 80%. Вторият стил инкорпорирай с малки мебели, аксесоари или декорации и се опитай да не превишаваш 20-те оставащи процента. Кой ще бъде доминантният стил – традиционният или модерният ще бъде въпрос на твоя личен избор, аз бих казала за съвременен резултат 80% модерно обзавеждане, 20% класическо.

В конкретния случай с твоята класическа маса означава, че може да използваш в трапезарията още един-два декоративни елемента от класическите времена – някоя ваза например с класическа форма, или чрез класическите первази към под и към таван, да я обградиш с ултра модерни столове, модерен килим, лампи и въобще обстановка, и всичко ще бъде наред.

02 | Миксирай смело, но умело

За да се получи наистина красиво съчетание от тези различни стилове, балансирано и хармонично спазвай теорията за комбиниране на цветовете. Добре изпълнената цветова схема ще играе ролята на обединяващ елемент, който обвързва логически различните елементи.

За предпочитане е да създадеш неутрална основа чрез стените, таваните и цветовете на мебелите и да внесеш ярки цветове със смели акценти, каквито са картини, килими, възглавници, вази, добре комбинирани дамаски.

Ако не желаеш ултра смели цветове, просто акцентирай чрез модерните форми и фигури в дамаски, килими, аксесоари и картини. Акцентите тогава ще се внесат чрез формите, вместо чрез цветовете. Разбира се, възможно е да се внесат и чрез активни цветове, и чрез активни форми.

Как да съчетаеш класическото и модерното в обзавеждането на дома

03 | Полирай до блясък

Голяма част от съвременното звучене на модерните интериори идва с чистота и блясъка им. Всички тези лъскави лакове, полирани метали и искрящи стъкла изискват, не, направо настояват да бъдат винаги идеално почистени и блестящи. В подобна модерна обстановка старата маса, или ожуленият под, одрасканите фотьойли или състарени мебели няма да са доброто решение. И все пак, тези мебели идват с невероятното си качество и дълготрайност, затова ако искаш да ги впишеш в модерния дом просто ги ремонтирай, боядисай, лакирай и полирай до блясък. Старият фотьойл ще изглежда невероятно с нова сатенена дамаска с едро нарисувани макове, а античната маса няма да възрази ласката на чисто нова лъскава покривка. Това ще свърши работа.

04 | Ограничи аксесоарите

Отново, модерните интериори ни впечатляват по много начини, и единият от тях е семплотата на пространството. Изчистеността му от прекомерно много вещи, гладките равни повърхности. И ето, за пореден път в моя блог тази точка настоява да се появи.

Разчисти дребните вещи, не ги оставяй на показ. Замени стоте снимки на скрина с една ваза орхидеи, дървената кутия за ключове с кристална бутилка вода върху модерна лъскава табла, замени и онези купи с дрънкулки с настолна лампа, която грабва очите.

Искаш да живееш в модерния Свят? Е, това са неговите правила.

Това беше моят отговор на твоя въпрос, Невена и се надявам тези идеи да ти помогнат.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: thecuriousbumblebee.tumblr.com | styleathome.com | vibieffe.com | heartbeatoz.tumblr.com | houzz.com | housebeautiful.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК