Вероятно вече съм за бой, че отлагам тази тема толкова дълго. Да ме питаш, незнам точно защо. Но ето – на правата съм, и най-сетне съм стигнала до малката баня, с подготвени идеи и дизайнерски съвети. Преди темата обаче, да си кажа някои неща.

Всеки ще даде различна оценка за големината на едно помещение, според собствения си опит. Вземи за пример мен – цял живот съм имала малки бани, първо при майка и татко, сега в моя си апартамент – даже по-малка от тази на майка и татко. За мен, обаче, тя покрива всичките ми нужди, даже и необходимостта да имам парна баня – е, имам я, вътре е. Помещението ми е достатъчно, въпреки че е с размери 150х150 в сантиметри. Ако това помещение не успееше да осигури място за функциите, които искам да имам в него, тогава за мен би било малко. И в този смисъл, малка баня е всяка недостатъчна баня. Нещо от рода, да трябва да влизаш на заден ход в нея, щото инак на излизане няма да можеш да се обърнеш. Не мисля, обаче, че баните ни са малки чак дотам. Нали?

От друга страна, честно да си кажа, нямам проблем с достатъчната, но малка по размер баня – отоплява се с малко разходи, вентилира се за нула време, чисти се лесно, стерилизира се бързо, а на мен ми остава време за спа процедури и глезотии… Защо ми е баня 3х3 в метри? Е, ок, няма да е чак толкова фатално, ще си преместя кростренажора вътре, но това значи да търся допълнителни функции на това помещение, които, като цяло, не са му присъщи.

Или накратко, малката баня не е чак такъв недостатък. Малката баня може да бъде страхотен лукс, просто трябва да се смени гледната точка… и да се проектира добре. И като се заговаря за проектиране, първо се заговаря за функция.

01 | Функция

 Какво трябва да знаеш за дизайна на малките бани

Една баня стандартно трябва да обслужи преди всичко нашите базови хигиенни нужди. Тя не е  спа зона, тя не е перална зона, тя не е разкрасителна зона. Голямата баня може да бъде и тези неща, но малката баня е нашата хигиенна зона и толкова. Първо и преди всичко там ни трябват:

 1. Душ, а ако има място и вана.
 2. Тоалетна.
 3. Мивка.

Обзаведи помещението си с тези три неща и вече имаш баня. Удобна, почти напълно функционална баня. В допълнение, и за пълна функционалност, към тях ще изникне необходимост да имаш:

 1. Радиатор.
 2. Вентилатор.
 3. Огледало.
 4. Тоалетка за козметика, или един-два рафта, където са възможни.
 5. Бойлер, според ситуацията с централното отопление.

Повечето малки бани нямат място за съхранение на допълнителни хавлии, сапуни, хартии. Най-удачно в този случай би било да съхраняваш тези консумативи в пряка близост до помещението – в скрин в коридора, например. А ако имаш някоя ниша, която се чудиш защо е конструирана точно в твоята баня, то може да я приспособиш и за това. Най-лесните ефекти се получават от дефекти –  помниш, нали?

Знам, че понякога да съумееш да впишеш всички тези елементи в една баня е предизвикателство, затова ето някои минимални размери, които ще ти помогнат, когато избираш къде да разположиш обзавеждането за своята малка баня:

 1. Минимално разстояние между стени, когато между тях трябва да се монтира тоалетна – 60 см, може да се стигне и до 57 ако ситуацията налага.
 2. Минимално разстояние за пространство за душ – 80 в ширина, поне още 80 в дълбочина.
 3. Минимално разстояние от преден ръб на мивка до срещуположна стена – 60 см, и също толкова в ширина, ако мивката се монтира между две стени.

И още, което касае функцията:

01 | Това, което не бива да пропускаш в банята си, е контакт. Той може да бъде заложен вътре или извън помещението – до ключа за осветлението, но като цяло в непосредствена близост ти е необходим контакт, защото редица ежедневни ситуации ще ти го наложат – било то да включиш сешоар, машинка за бръснене, озонатор за стерилизация, уред за кола маска, маша за коса, бързовар като спре топлата вода и… мога да се сетя още сто неща.

02 | Не е фатално душът ти да не е преграден от стъклена стена, да не е душ кабина, а от дизайнерска гледна точка по-добре да няма и завеса. Ще мокриш какво като се къпеш? Плочките на съседната стена? Керамичната мивка, порцелановата тоалетна? Освен да напръскаш някоя и друга хавлия, нищо друго няма да е проблем. Ако все пак държиш на преграда избери прозрачни стъклени врати с панти, който ги прибират до стената, така че когато душът не се ползва, вратите му да не създават преграда, а да са долепени до стените.

03 | Бойлери се предлагат и с таванен монтаж, което ще ти спести много място. Бойлер може да бъде монтиран и извън банята – в съседно помещение, като допълнителна тоалетна, например.

04 | Не е фатално да нямаш вана или душ корито. Централен сифон в банята също върши работа.

05 | Не е фатално мивката ти да не е най-голямата и модерна мивка на света. И малките работят достатъчно добре. По-добре по-малка или тясна и дълга, но напълно функционална мивка, отколкото голяма такава, но синини всеки път от ударите на колената и лактите в насрещната стена.

06 | Върви към обзавеждане в банята със заоблени краища. Малките пространства имат нужда от мебели без ъгли – това дава известна допълнителна ширина. Изглежда ти на пръв поглед смешно недостатъчна, но повярвай ми – в банята всеки милиметър, който успееш да спечелиш, е от значение.

07 | Когато пространството ти е минимално и нямаш място дори за закачалка за кърпи, монтирай я на вратата или на ръба под мивката.

02 | Дизайн

 Какво трябва да знаеш за дизайна на малките бани

Дизайнът винаги ще е въпрос на гледна точка. Твоята гледна точка. Това, което мога да направя аз, е да ти кажа какви ефекти ще постигнеш в различните  ситуации.

01 | Ако имаш нужда да скриеш криви и нестандартни форми на помещението, грозни чупки и кривини в него, тогава върви с еднакви цветове на стените, пода и тавана. Боядисай ги всичките еднакви. Това създава „ефекта на безкрая”, където периферното зрение не може да направи точна разлика между преливката в стената и тавана, окото не може да види ръба между стената и пода. В тази ситуация помещението изглежда вече не толкова криво, създаваш усещането за унисон, особено ако и обзавеждането ти е в същите цветове. Няма да имаш никъде контраст, кривините ще изчезнат, ще остане едно условно чувство за „простор”. Винаги ще може да добавиш интересни цветове чрез малките аксесоари – цветни кърпи за ръце,  шарени сапунерки и чаши за четки, ваза или саксия с лавандула или люляк.

02 | Когато банята ти е с красиви, правилни форми, можеш свободно да си позволиш контраст между пода, стените и тавана. Тъмни (или средно тъмни) подове и стени със светли тавани и обзавеждане ще създаде два фона – заден и преден, което ще промени визуално пространството, ще имаш усещането, че е по-голямо, по-кокетно, с известна щипка лукс в него.

03 | Банята е помещение, което трябва да предизвиква спокойствие, усамотение и известна доза успокоение. Затова за нея винаги се препоръчват студените цветове – сини, лилави, бели, зелени, неутралните земни. Ако това не са твоите цветове, поне се опитай да вървиш към балансирана цветова схема, където наред с топлите, използваш и студени цветове. В допълнение, студените цветове на стените и таваните – без  значение тъмни или светли, създават ефект на отдалечаване и визуално по-голямо пространство.

04 | Намери място за голямо огледало, в допълнение към функционалното огледало над мивката. Огледалата вършат чудеса с малките пространства, особено ако в тях се отразява и светлина. Вратата е чудесно място за такова огледало, ако нямаш друга свободна стена.

 Какво трябва да знаеш за дизайна на малките бани

05 | Търси обзавеждане за баня с конзолен монтаж. Това е монтаж на различните елементи към стена, без те да опират в пода въобще. Създава се ефект, сякаш те висят във въздуха. Това ще ти позволява да виждаш контура на пода –  за периферното зрение това е достатъчно условие да възприема пространството в неговата реална големина. Когато обзавеждането се монтира директно към пода, това преначертава размерите на стените в нов подов контур – по-тесен, по-крив – и мозъкът автоматично възприема помещението като „твърде малко”. В допълнение, баня с конзолно монтирано обзавеждане ще се чисти в пъти по-лесно.

06 | Ако при избора си стигнеш до там, че да се чудиш между малки и големи плочки, знай че малките плочки създават множество фуги и лъжат съзнанието, че помещението е малко. Всеки път, когато шарката е по-малка от стъпалото на собственика, се създава този ефект. По-големите плочки, с по-големи шарки създават усещане за по-голямо пространство. Но пък по-малките плочки обикновено са по-интересни и по-красиви, а това често е по-важно от илюзорната големина. Ти си определи кое има по-голяма тежест.

07 | Преди цветовете, в един дизайн, винаги ще стоят материалите. Винаги. Затова, без значение дали ще вървиш с цветова стратегия от точка 1, 2 или 3, за да имаш интересен дизайн, трябва да имаш интересни материали. Такива, които наподобяват с шарката си естествени материали. Или материали с различни орнаменти, контрастни или неконтрастни мотиви – флорални, фигурални. Най-добре естествени материали – камък, мрамор, дърво, керамика. Това ще даде и живот, и красота на малката баня. Всъщност няма никакво значение колко ще е голяма като площ тя. Преди големината винаги стои красотата. По-добре интересна, жива и красива, отколкото подчинена на скучни правила и мними ефекти за „по-голяма”.

08 | Преди материалите пък, стоят светлините. Всемогъщите светлини. Реши осветлението с един централен таванен или стенен аплик, и всичката красота ще иде по дяволите. Малката баня, когато се гони дизайн в нея, има нужда от различно и разчупено осветление – зад огледалото, под мивката, локално над тоалетната, зад онзи ръб с хавлиите, над малката вазичка с лавандулите. Да, ти може да си имаш централния аплик, който да осветява ярко и равномерно, когато ти е необходимо. Но в повечето случаи това не се налага, в повечето случаи ще искаш да имаш допълнителни светлини, които създават различно осветени участъци, които създават игра на светлина и мрак. Погледни пак в банята, видя ли вече къде ще ги разположиш?

И в заключение, ако трябва да извадя най-важното в цялата тая работа с малките бани, бих ти казала – гони интересните материали, гони красотата, гони удобството при използване и това как ти се чувстваш най-добре в нея. Работи ли? Красива ли е? Тогава какво значение, че е по-малка?  Както казва моята майка “Хубавите парфюми винаги за затворени в малки шишенца!”.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки:  decorpad.com | bloglovin.com | woodworkingmayhem.net | estrenocasa.com | houzz.com | overseaspp.com | nyttlantliv.wordpress.com | homeadore.com | leroymerlin.fr | klimatdomu.blogspot.com |claygate.co.uk | adsttc.com | archilovers.comПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК