Изтърколи се още една година и като за начало нека започнем с класация. По традиция. Само дето, докато обмислях с каква точно класация да я почна тая година, дойде писмо от Мария, която напрактика взе решението вместо мен. Ето какво написа тя:

Здравей Вероник,

Съвсем наскоро открих твоя блог и бързам да ти кажа – страхотен е! Абонирах се на секундата и вече съм горд нов член сред твоите читатели.

Имам една молба. За хората като мен, които са изпуснали толкова много и тръгват няколко  години назад, може ли да ни дадеш нещо като обобщение и напътствие от къде да започнем да четем първо? Би било чудесно да започна от там, където ти смяташ за подходящо и се надявам, че моят въпрос ще бъде полезен и на други твои читатели.

С много любов,
Мария!

О, Мария! Твоето писмо идва точно навреме и ми спестява голяма доза мозъчни усилия. Защо на мен не ми хрумват такива идеи? Въпросът ти е страхотен и мисля ще бъде полезен не само на новите читатели, но и на отдавнашните читатели. Мисля, ще бъде полезен дори и на мен, защото си пиша на хаотичен принцип и това ще ми помогне да хвана нишката и аз.

Така, сега с удоволствие ще преровя всичките си статии за интериор, и ще ти я направя тази класация.

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог

Като цяло, в интериорния дизайн на дома има много направления и, ако това ще бъде новогодишна класация, ми се иска тя да си бъде баш таман, тоест да обхваща колкото е възможно повече от тези направления. Или поне дотолкова, доколкото те са застъпени в моя блог до сега.

01 | Проектиране на дома

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
При първоначалното, или идейното, проектиране на всеки един дом има много, адски много въпроси, които трябва да си зададем. Дали ще проектираме от нула дома си, ще проектираме дома в мечтите си, или ще избираме готов апартамент, всеки един от нас трябва да е отговорил на тези множество въпроси. Те, преди всичко друго, касаят функцията и произтичат от изконните въпроси на интериорния дизайн: „Кой използва това пространство?” и „Защо използва това пространство?”. Когато си отговорила на тези въпроси, ти вече ще знаеш точно какво искаш. Ще знаеш точно какво ти трябва, ще си начертала мечтата си или в по-лошия случай необходимостта си. От тук до реалното осъществяване на проекта или до покупката му, стъпките ще са лесни. Едно е сигурно по тази част – ако купуваш апартамент например, и се оглеждаш за идеалния за теб вариант, то лесно ще кажеш „не” на всяко нещо, което не отговаря на твоя проект. Само че това няма да е просто „не” тип капризна принцеса, а ще е аргументирано, ясно и еднозначно „не, защото…”.

Ако ти тепърва ще избираш своя дом, тепърва ще търсиш покупка или построяване на такъв, то най-полезните стъпки и съвети ще може да прочетеш в моите статии:

 1. Как да създадеш своя дом-мечта в 7 стъпки
 2. Как да създадеш дом, който обожаваш
 3. Как дизайнът на твоя дом влияе върху твоето подсъзнание
 4. Защо ти трябва рулетка?

Ако трябва да ги обобщя с една дума, ще ти кажа – помечтай си смело, запиши си всичко, което искаш да правиш в този дом. Ама не само „да се прибирам от работа, да спя спокойно и да гледам сериали” Не. Запиши всичко, включително и онези неща, които не мислиш, че са ти по бюджет. Мечтите имат тенденция да се сбъдват. Просто трябва да имаш кураж да си помечтаеш.

02 | Обзавеждане и интериорен стил на дома

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
От моята гледна точка, обзавеждането на дома трябва да отговаря на два въпроса едновременно:

 • Първо, да обслужва пълноценно твоята необходимост от функция в твоя конкретен дом.
 • Второ, да дава категорично заявление по отношение на интериорен стил, било то и еклектичен.

Често става така, обаче, че ние харесваме повече от един интериорен стил, лутаме се насам натам. И това ни харесва, и онова ни харесва, накрая не знаем какво да правим. Дом имаме, а още се чудим бял ли да бъде или цветен. Накрая блъскаме нещо от ПДЧ – там да има, да тръгне, но оставаме неудовлетворени, а бюджетът по обзавеждането нараства по две, защото неминуемо почваме да обмисляме как да го сменим.

Е, в моя блог има няколко статии, които ще са от помощ, когато започнеш обзавеждането на своя дом.

 1. Най-мощният дизайнерски трик, който не използваш (все още)
 2. Как да разбереш кой е твоят любим интериорен стил?
 3. Какво да правиш, когато харесваш повече от един интериорен стил
 4. Какво означава елегантен дизайн?

И ако трябва да обобщя тези статии с няколко думи, позволи ми да ти кажа това: Твоята същност се отразява в твоите избори, включително и в тези по обзавеждането на дома. Затова вярвай на сърцето си с пълна сила. Не премисляй и не претегляй, ако обикнеш един стил или стол от пръв поглед, значи това е твоят стил или стол. Не мисли повторно. Обмисляйки нещата, слушайки съвети от други и водейки се по чужди вкусове, ти също ще откриеш красота. Просто това няма да е твоята красота, а нечия чужда. Затова вярвай на себе си и своя избор, така винаги ще си доволна и щастлива в  дома, който създаваш.

03 | Бюджетиране и ремонтиране на дома

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Съставянето на бюджет и изпълнението му също попада в сферата на интериорния дизайн и в случаите, когато средствата са ограничени, бюджетирането е ключово за успешното реализиране на интериорните проекти у дома. И въпреки, че по темата мога да напиша още някои неща, засега имам някои базови статии, които могат да ти дадат представа за бюджет. Ето ги и тях.

 1. Как да осъществиш своя дом мечта, когато бюджетът ти за ремонт е тънък
 2. 3 неща, с които не бива да правиш компромис, когато започваш ремонт у дома
 3. Как да направиш дизайн, който ще се променя лесно, евтино и без ремонт

04 | Цветообразуване и работа с цветове

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Вярваш или не, чак сега слагам цветовете, въпреки всеобщото мнение, че интериорен дизайн значи цветообразуване. Цветовете са важни, доколкото те създават и променят настроения, но практиката познава отлични примери, където великолепни интериори са направени изцяло монохромни.

Работата с цветове не бива да те плаши по никакъв начин, още повече, че аз имам доста статии по темата, които до известна степен забавно, с повече извънземни и тук-там закачки с Долче и Габана, ще ти преподадат работата с цветове до степен, където ти ще се чувстваш комфортно да боравиш с тях.

Ето ги и най-полезните статии за работата с цветове у дома от моя блог:

 1. Как дизайнерите комбинират цветове
 2. Как да съчетаваш десени като професионалист
 3. Как да създаваш изумителни цветови комбинации без дори да имаш познание за цветовете
 4. Как да използваш топлите и студените цветове като експерт
 5. Какво са неутрални цветове и защо са добри за интериора на дома
 6. 5 цвята, от които се нуждаеш за щастлив дом
 7. Как да използваш ярките цветове като професионалист

05 | Правила и базови принципи в интериорния дизайн

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Когато вече имаш своя дом-мечта, знаеш как точно искаш да го обзаведеш и „оцветиш” може би ще харесаш моите теми, които касаят някои от базовите правила в интериорния дизайн. Те имат изцяло практическа насоченост и ще ти помогнат да наредиш дома си така, че да е достоен за снимка в списание.

Въпреки, че съм ги кръстила правила в интериорния дизайн, не гледай на тях като на лекции от учебник. Погледни на тях като на съвети, извадени от световната практика на дизайнери и архитекти и обещавам, че ще ти свършат работа.

 1. 5 общи неща между интериорния дизайн и… готварството
 2. Когато не знаеш от къде да започнеш интериора на своя дом …
 3. Симетрия или как да постигнеш баланс в интериорния дизайн
 4. Правилото на трите в интериорния дизайн
 5. Какво е негативно пространство в интериорния дизайн и защо трябва да знаеш за него?

06 | Декорация на дома

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Мисля, това би била любима тема на всеки, защото е най-приятната и заключителна част при нареждането на нашите домове. И макар да изглежда забавна на пръв поглед, декорацията на дома има своите трикове и капани, даже на моменти може да ти изпили нервичките до такава степен, че да ти иде да хвърлиш всичко и да си останеш без нея. И все пак, домът не е истински дом без декорация. Не е толкова забавен и уютен.

Темата е моя любима и бих писала още по нея с голямо удоволствие. За сега имам тези статии:

 1. Как да превърнеш дома си от красив във великолепен
 2. 10 дизайнерски трика, които ще те превърнат в професионален декоратор
 3. Как да използваш огледалата в интериорния дизайн
 4. Как да имаш цветен дом, без да се налага да (пре)боядисваш стените
 5. Топ 5 на интериорните аксесоари за дома

07 | Организация на дома

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Организирането на дома по начин, който да ни създава удобство, лекота и леснота на боравене с вещите в ежедневието, поне за мен, е главна тема на интериорите за дома. Просто няма как да имаш съвършения дом и той да е вечно разхвърлян. Домът-мечта отчасти затова е такъв, защото е винаги подреден, не изисква усилия да  го поддържаш подреден и винаги намираш всичко веднага. Организацията е толкова важна за дома, че за мен това е основният фактор, който ще те накара не просто да си обичаш къщата, а да си обожаваш къщата.

Две са статиите по тази тема, за сега, но техните принципи са приложими дори за монтьорската работилница на мъжа ти в гаража.

 1. 5 съвета, които ще ти помогнат да организираш кухнята веднъж завинаги
 2. Как да организираш гардероба си така, че да намираш бързо каквото ти трябва

08 | И последно… вечните малки и ниски пространства!

Най-полезните съвети за интериорен дизайн на дома в моя блог
Мисля, че това е много често срещана тема „какво да правя, когато къщата ми е малка, още повече ако е и ниска”. Ти може и в палат да живееш, но в него пак да има малки и ниски стаи, които не ти се нравят и имаш нужда в тях да надзърне окото на професионалист. По темата имам някои четива, пълни с директни съвети и конкретни примери, които ще се радвам да са ти от помощ. Ето ги и тях:

 1. Как да направим малката стая да изглежда по-голяма
 2. Как да обзаведеш малък апартамент
 3. Подходящи ли са окачените тавани в ниски стаи и апартаменти?
 4. 5 съвета за стаи с ниски тавани
 5. Какво трябва да знаеш за дизайна на малката баня

Готово, Мария, докарах ги до 34 статии. Сега като ги гледам така подредени, още 10-тина и ще си стане кратък наръчник по интериор на дома. Което, мисля, не е лош старт като за начало в моя блог… Искрено се надявам да съм ти била от помощ, подхвани този блог от тази му част, която смяташ, че е най-важна за теб.

Както винаги, благодаря на всички ви, че четете и споделяте моя блог. Вие сте страхотни!

С любов,

Снимки: #homedeco.nlПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметикаПрепоръчани продукти от Вероник Веко хранителни добавки и козметика

Моят съботен абонамент

Приключенията в моя блог продължават всяка събота, затова ще бъда щастлива, да те видя сред момичетата в моя абонамент. Присъедини се, обещавам да бъде супер! (И е безплатен.)

ПРАВИ КРАЧКА КЪМ КРАСОТАТА И ЩАСТИЕТО ВСЯКА СЪБОТА С МОИТЕ ИДЕИ И СЪВЕТИ

АБОНИРАЙ СЕ ТУК